Julija Vrabec, klarinet
Mihael Mitev, fagot

9. koncert mednarodnega glasbenega cikla

23. februar 2017
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Prost vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Klarinetistka Julija Vrabec se je rodila leta 1995 v Ljubljani. Nižjo glasbeno šolo ter Umetniško gimnazijo je dokončala pod mentorstvom Boruta Vatovca v Kopru, zdaj pa obiskuje 3. letnik Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu Jožeta Kotarja. Že od nižjih razredov glasbene šole dosega visoke rezultate na mednarodnih in državnih tekmovanjih, kot so Euritmia, Carlino, Krško, Emona, Svirel in TEMSIG, na katerem je poleg prvega mesta prejela posebno nagrado za najbolj obetavnega mladega tekmovalca. Med izobraževanjem na glasbeni akademiji je dosegla dve prvi mesti na državnem tekmovanju TEMSIG (leta 2015 s kvartetom klarinetov A vista in leta 2016 solistično), 1. mesto v svoji kategoriji na mednarodnem tekmovanju Svirel, 1. mesto na mednarodnem tekmovanju Carlino in se uvrstila v polfinale prvega mednarodnega tekmovanja klarinetistov Bela Kovacz na Madžarskem. Udeležuje se seminarjev priznanih klarinetistov, kot so Sabine Meyer, Francois Benda, Charles Neidich, Milan Rericha, Paolo Beltramini, Stefan Harg, Robert Spring, Bertram Egger, Lars Wouters in drugi. Nastopila je v okviru koncertnih ciklov Prisluhnimo v Križankah, Mladi mladim, Dobimo se na Magistratu, GM oder ter festivalih Ljubljana, Imago, Lent, Bienalu sodobne glasbe v Kopru, Svetovnih glasbenih dnevih v Ljubljani in Slowindovi pomladi. Je članica kvarteta klarinetov A vista, sodeluje pa tudi v pihalnem in simfoničnem orkestru Akademije za glasbo Ljubljana, produkciji MINI oper AG, studiu za sodobno glasbo AG, ansamblu sodobne glasbe Microsonus in različnih umetniških komornih in orkestrskih projektih v okviru Akademije za glasbo Ljubljana. Sodelovala je še s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v okviru projekta Za njimi stojimo in je članica mednarodnega Mediteranskega mladinskega orkestra (MYO).

Fagotist Mihael Mitev, rojen leta 1995 v Ljubljani, se je po končani osnovni šoli v Logatcu vpisal na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani v razred Zorana Miteva. Kot študent na Akademiji za glasbo v Ljubljani je v okviru izmenjave ERASMUS+ študiral tudi na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju pri Richardu Gallerju. Leta 2016 je uspešno opravil sprejemne preizkuse na Visoki šoli za umetnosti v Zürichu pri Giorgiu Mandolesiju. Dosegel je visoke rezultate na mednarodnih tekmovanjih: 1. nagrada in laureat v Požaravcu (2006, 2015), 1. nagrada na tekmovanju v Beogradu (2007, 2009, 2013 in 2014), polfinalist tekmovanja EMONA v Ljubljani (2012); in tudi na državnih tekmovanjih TEMSIG: zlato priznanje in 1. nagrada (2007), srebrna plaketa v disciplini komornih skupin (2012), srebrna plaketa in 2. nagrada (2013), zlata plaketa in 3. nagrada ter posebno priznanje za najboljše izvedeno delo slovenskega skladatelja za komorne skupine s pihali (2015), zlata plaketa in 1. nagrada ter posebno priznanje za najboljše izvedeno delo slovenskega skladatelja (2016). Leta 2015 je z bratom Lukom Mitevom v duu fagotov nastopil v ciklu Zvoki mladih v Unionu  Glasbene mladine ljubljanske, s kvintetom Opus5 pa v ciklu GM oder Glasbene mladine Slovenije v Celju, Kranju in Ljubljani ter v ciklu Mladi mladim v okviru GML. Redno sodeluje z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestrom SNG Opere in baleta Ljubljana idr. Poleti 2015 je postal redni član slovitega mladinskega orkestra Evropske unije EUYO, s katerim je odšel na turnejo po Evropi. Obiskoval je seminarje pri številnih priznanih profesorjih na poletnih šolah in festivalih (Andrea Zucco, Bence Boganyi, Robert Gillinger, Gustavo Nunez, Stefano Canuti …), redno pa se izobražuje pri profesorju Giorgiu Mandolesiju.

Pianistka Nika Tkalec je končala nižjo glasbeno šolo pri Branimirju Bilišku v Krškem ter šolanje nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je z odliko maturirala v razredu Janeza Lovšeta. Leta 2011 je s posebno pohvalo summa cum laude diplomirala v razredu profesorja Tomaža Petrača. Dodatno se je izobraževala na Konservatoriju za glasbo v Madridu pri profesorici Pilar Bilbao. Kot solistka je igrala s simfoničnim orkestrom glasbene šole Krško, s pihalnim orkestrom Videm Krško, z Orkestrom Slovenske filharmonije ter z orkestrom ljubljanske Opere. Je dobitnica študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Trenutno deluje kot profesorica na Glasbeni šoli Vrhnika ter kot strokovna sodelavka na Akademiji za glasbo Ljubljana.

Primož Urbanč je začel svojo glasbeno pot na Glasbeni šoli Krško pri Branimirju Bilišku. Izobraževanje na srednji stopnji je nadaljeval v Ljubljani pri Janezu Lovšetu ter kasneje v razredu Vladimirja Mlinariča, pri katerem je leta 2014 tudi končal študij na ljubljanski Akademiji za glasbo. Prejel je več nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih: četrto mesto na tekmovanju Etude i skale v Zagrebu in četrto mesto na tekmovanju pianistov v Bologni, zlate in srebrne plakete na TEMSIG kot solist ter v klavirskem duu z Niko Tkalec, drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju ITHAKA, prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Ars nova v Trstu v klavirskim triu s Tanjo Sonc in Bernardom Brizanijem, leta 2013 je zmagal na mednarodnem tekmovanju v Baden-Badnu. Pri 18 letih je s pomočjo dr. Beatriz Tomšič Čerkez napisal strokovni članek Architecture and visual art in music; objavljen je bil v Mensfield collegeu v Oxfordu. Večkrat je nastopil na koncertih združenja EPTA, Akademije za glasbo ter Glasbene mladine ljubljanske. Izpopolnjeval se je pri pianistih, kot so Vladimir Krpan, László Baranyay, Zoltan Peter, Konstantin Bogin, George Mcdonald, Veda Kaplinsky. Leta 2010 je prejel študentsko Prešernovo nagrado, leta 2013 je v Slovenski filharmoniji pod taktirko Zorana Markoviča izvedel Beethovnov Peti klavirski koncert. Poučuje na KGBL in je študent magistrskega programa pri Karlu-Andreasu Kollyju na Visoki šoli za umetnost v Zürichu.

 

Na sporedu 

J. Brahms: Sonata v Es duru št. 2 ,op. 120

L. Bernstein: Sonata za klarinet in klavir

A. Čopi: Humoreska

***

R. Schumann: Fantazijske skladbe, op 73

A. Tansman: Sonatina za fagot in klavir

I. Yun: Monolog za fagot

Pomembne informacije

Splošni pogoji