Jani Leban, tolkala
Petar Kšenek, rog

11. koncert mednarodnega glasbenega cikla

15. marec 2018
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Jani Leban, tolkala

N. Martynciows: Tchik

K.  Abe: Variacije na japonske otroške pesmi

M. Glentworth: Blues za Gilberta

N. J. Živković: Ilijaš

***

Petar Kšenek, rog

Petar Pleša, klavir

Program:

R. Strauss: Andante za rog in klavir v C-duru

L. van Beethoven: Sonata za rog in klavir v F-duru, op.17

R. Schumann: Adagio in Allegro, op.70

Jani Leban (1987) je svojo glasbeno pot začel v godbeniški šoli Pihalnega orkestra Komen in na Glasbeni šoli Sežana pri Matiji Tavčarju. Končal je na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu Jožeta Bogolina, trenutno pa je študent Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju v razredu Josefa Gumpingerja. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je osvojil vrsto zlatih priznanj in najvišjih nagrad; nazadnje je na tekmovanju TEMSIG 2017 prejel prvo nagrado, zlato plaketo, vseh sto točk ter posebno priznanje za najbolje izvedeno obvezno skladbo. Solistične koncerte je imel v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske, Hiše kulture Celje in Ljubljana Festivala. Sodeloval je z več orkestri in komornimi skupinami doma in v tujini. Še vedno je član Pihalnega orkestra Komen, s katerim je koncertiral in tekmoval, med drugim v dvorani Berlinske filharmonije in zlati dvorani dunajskega Musikvereina. Redno se udeležuje seminarjev priznanih profesorjev, kot so Nebojša Jovan Živković, Ney Rosauro, Ivani Bilić, Eric Sammut, Benjamin Toth, Rainer Römer, Peter Sadlo in drugi. Je prejemnik Škerjančeve nagrade za izjemne dosežke pri umetniškem uveljavljanju KGBL.

Petar Kšenek (1996), rojen v Zagrebu, se je začel glasbeno izobraževati pri Stjepanu Obadiću. Danes je študent na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Boštjana Lipovška. Osvojil je tri prve nagrade na državnem tekmovanju, drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju Petar Konjović v Beogradu, tretjo nagrado na 2. Hrvaškem tekmovanju mladih glasbenih umetnikov Papandopulo, prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu, prvo nagrado na Bistričkem Zvukoliku v Mariji Bistrici, prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu, na zadnjem tekmovanju TEMSIG 2017 je osvojil prvo nagrado. Za sabo ima veliko solističnih in komornih nastopov v organizaciji zagrebške glasbene šole Vatroslava Lisinskega in Zagrebške akademije za glasbo. Sodeloval je tudi z godalnim kvartetom Rucner in Zagrebško filharmonijo. Udeležil se je seminarjev pri mednarodno priznanih rogistih, kot so Radovan Vlatković, Hermann Baumann, Boštjan Lipovšek, Sarah Willis, Saar Berger, David Bereczky, Ozanu Cakar, Viktor Kirčenkov in Will Sanders. Hrvaški skladatelj Tomislav Uhlik je zanj napisal skladbo Petrov čarobni rog; kot otrok jo je izvedel s tamburaškim orkestrom.

Hrvaški pianist Petar Pleša se je začel učiti klavir pri trinajstih letih v Sisku pri Julijani Akrap in Davorki Rupčić Kuhtić, nato v Zagrebu pri Srebrenki Crnković-Završki, zdaj obiskuje Akademijo za glasbo v Ljubljani v razredu Vladimirja Mlinarića. Je dobitnik prvih in drugih nagrad na regionalnih in mednarodnih tekmovanjih v Varaždinu, Sisku, Tivtu in Sremski Mitrovici. Sodeloval je na koncertih v Hrvaškem društvu skladateljev in Hrvaškem glasbenem zavodu. Udeleževal se je seminarjev profesorjev, kot so Ida Gamulin, Ruben Dalibaltayan, Simon Trpčeski, Dalibor Cikojević, Đorđe Stanetti. V letu 2016 je s svojim profesorjem nastopil v klavirskem duu in snemal za RTV Slovenija skladbe iz opusa Contrasts (Nasprotja) Igorja Dekleve.

Pomembne informacije

Splošni pogoji