Lara Hrastnik, harfa
Joanna Blejwas, saksofon

12. koncert mednarodnega glasbenega cikla

13. april 2017
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Prost vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Lara Hrastnik se je pri sedmih letih začela učiti harfo na Glasbeni šoli v Celju, kjer je tudi maturirala, poučevalo pa jo je več profesorjev, med njimi tudi Dalibor Bernatović. Trenutno je  je študentka Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu Mojce Zlobko Vajgl. Od prvih razredov se redno udeležuje tekmovanj, na katerih je dosedla: leta 2012 1. nagrado in zlato plaketo na tekmovanju TEMSIG, v letu 2013 srebrno plaketo na Mednarodnem tekmovanju Svirel ter 1. mesto na Mednarodnem tekmovanju Salieri v Veroni, leta 2014 zlato plaketo na Mednarodnem tekmovanju Društva harfistov Slovenije s posebno nagrado obetavnemu tekmovalcu ter srebrno plaketo na Mednarodnem tekmovanju Svirel, leta 2015 srebrno plaketo in nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja na tekmovanju TEMSIG ter zlato plaketo na Mednarodnem tekmovanju Svirel. Prav tako je v tem letu prejela zlato plaketo na Mednarodnem tekmovanju Svirel s komornim sestavom Trio Coeli (flavta in dve harfi). Leta 2016 je prejela prvo nagrado in naziv zlate finalistke na Mednarodnem tekmovanju Svirel. Veliko igra z orkestri in komornimi sestavi, med drugim je sodelovala z Godalnim kvartetom Feguš ter igrala kot substitutka v Orkestru Slovenske filharmonije. Redno se udeležuje seminarjev in poletnih šol pri znanih profesorjih, kot so Irina Zingg, Diana Grubišić Čiković, Colin Marie Orliac, Marie Piere Langlamet idr.

Harfistko Laro Hrastnik bo na koncertu spremljal Projektni godalni kvintet Akademije za glasbo, ki ga sestavljajo: violinistki Mojca Jerman in Dora Rakar, violistka Hana Lavrinc, čelistka Katarina Kozjek in Grega Rus na kontrabasu.

Poljska saksofonistka Joanna Blejwas dela magisterij iz saksofona na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Mihi Roginu. Leta 2016 je prejela 1. nagrado na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG in na mednarodnem tekmovanju za pihala in trobila v Varaždinu. Poleg tega se je uvrstila v polfinale 8. mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici. Izpopolnjevala se je na različnih mojstrskih tečajih s pomembnimi glasbeniki, kot so: Arno Bornkamp, Jean Denis-Michat, Jan Schulte-Bunert, Vincent David, Matjaž Drevenšek, Paweł Gusnar, Radek Knop, Miha Rogina, Nobuya Sugawa, Michel Supéra, Christian Wirth. Igrala je z orkestri, kot so: Filharmonični orkester iz Poznana, Baltski filharmonični orkester, Orkester gledališča Wielki v Poznanu, Orkiestra Teatru w Poznaniu, Simfonični in Komorni orkester Le Quattro Stagioni, orkester Cooperate, Saksofonski orkester SOS.

Sae Lee, rojena v Osaki na Japonskem, je diplomantka tokijske univerze Toho Gakuen, kjer je študirala pri profesorjih Kazuhiko Nakajima in Etsuko Tazaki, hkrati pa še pri Julie in Konstantinu Ganevu. V letih 2007 in 2008 je z odliko končala študij klavirja in komorne glasbe na Pariškem nacionalnem konservatoriju pri Michelu Beroffu, Ericu Le Sageu in Laszlu Hadadyju. Je dobitnica devetih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Solistično koncertira s filharmoničnimi orkestri iz Kansaija, Osake, Sofije, Plevna in s simfoničnim orkestrom mesta Kojima. Koncertirala je na Yamahinem glasbenem festivalu, mednarodni klavirski Akademiji v mestu Hamamatsu, mednarodni glasbeni Akademiji v Nici in na pariškem klavirskem festivalu Enghien les Bains. Kot aktivna komorna glasbenica sodeluje s saksofonistom Mihom Roginom, s katerim nastopata po svetu kot Duo Kalypso. Duo je dobitnik prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih Fnapec (Francija) in Carlo Soliva (Italija). Sae Lee je klavirska spremljevalka primabalerine in direktorice baleta Pariške opere, Aurélie Dupont. Nastopila je v več televizijskih in radijskih prenosih po Japonski in Evropi. Za seboj ima koncerte po Andori, Avstriji, Bolgariji, Franciji, Grčiji, Italiji, Nemčiji, Sloveniji, Španiji, Ukrajini, na Japonskem in Tajskem. Na Unescovo povabilo je izvedla odmeven recital na Unescovi konferenci v Kazahstanu. Zaposlena je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

 

Na sporedu

L. Spohr: Fantasia

B. Smetana / F. Trneček: Vltava

C. Debussy: Danse sacrée et danse profane

***

J. S. Bach: Preludij iz Suite za solo violončelo št. 4, BWV 1010

W. Albright: Sonata za altovski saksofon in klavir

L. Robert: Cadenza za altovski saksofon in klavir

 

 

Pomembne informacije

Splošni pogoji