IZRAELSKI FILHARMONIČNI ORKESTER

Koncert

24. avgust 2015
20.00
Cankarjev dom
99, 69, 49, 29 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Dirigent: ZUBIN MEHTA

Program

R. STRAUSS: Vesele potegavščine Tilla Eulenspiegla, op. 28
A. SCHOENBERG: Ozarjena noč, op. 4
P. I. ČAJKOVSKI: Simfonija v h-molu, št. 6, op. 74, »Patetična«

Izraelska filharmonija je nedvomno eden najprestižnejših in najboljših orkestrov na svetu. Leta 1936 jo je ustanovil Bronislav Huberman in na uvodnem koncertu jo je vodil Arturo Toscanini. Zdaj vsako leto izvede številne koncerte za abonmajske cikle, posebne koncerte kot »umetnost za ljudi«, za vojake in mladino. Izraelska filharmonija gostuje po vsem svetu na vseh koncertnih odrih in pomembnih festivalih. V goste vabi najpomembnejše dirigente in prestižne soliste, veliko pa stori tudi za vzgojo in razvoj mladih nadarjenih glasbenikov iz Izraela ter od drugod.

Leta 1977 je Zubin Mehta postal glasbeni direktor orkestra. Leta 1988 je Leonard Bernstein postal častni dirigent, 1992. Kurt Masur častni gost dirigent, od leta 2001 pa je glavni gostujoči dirigent Yoel Levi. Od sezone 2011/12 je italijanski dirigent Gianandrea Noseda imenovan za glavnega gostujočega dirigenta.

Nedvomno eden najslavnejših svetovnih dirigentov Zubin Mehta se je pri osemnajstih letih odpovedal študiju medicine in se posvetil zgolj glasbi. Danes je glasbeni direktor festivala Glasbeni maj v Firencah, glasbeni direktor Izraelske filharmonije in nosilec naziva častni dirigent številnih najprestižnejših orkestrov.

 

 

Video

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji