Ines Nedelkovska, klavir
Orkester klarinetov Akademije za glasbo UL
Jože Kotar, dirigent

7. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

13. januar 2022
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Ines Nedelkovska, klavir

Orkester klarinetov Akademije za glasbo UL
Nina Tomič, Es klarinet
Samanta Škorja, Lara Ramšak, Anže Popovič, Špela Pokorn, Matija Rajćević, Jan Zver, Adam  Atanasov, Urban Erker, Manca Skalar Demšar, Matic Sotošek, Matija Francuski, Luka Vovk, B klarinet
Jan Junger, Urška Sikovšek, alt klarinet
Benjamin Burger, Anže Plesnik Zupanc, bas klarinet
Jan Ulaga, kontrabas klarinet

Jože Kotar, dirigent

Samanta Škorja, solistka

Na sporedu:
L. van Beethoven: Sonata za klavir št. 8 v c-molu, op. 13, »Patetična«
F. Chopin: Etuda v F-duru, op. 10, št. 8
P. I. Čajkovski, prir. M. Pletnev: Intermezzo iz suite Hrestač
***
W. A. Mozart, prir. J. Hanquier: Uvertura k operi Don Giovanni, K. 527
G. F. Händel, prir. T. Kmetič: Largo iz opere Kserkses, HWV 40
Ch.-M. Widor, prir. M. Johnston: Simfonija št. 6 v G-duru, op. 42, št. 2
M. Jarc: Klara
W. Soenen: Variacije na temo enega od Guidovih prijateljev
G. Gershwin, prir. R. Kernen: Priljubljene Gershwinove
J. Van der Roost, prir. M. Jense: Rikudim

Ines Nedelkovska se uvršča med najvidnejše mlade makedonske glasbenike. Pri šestih se je začela učiti klavir pri Nini Kostovi, trenutno je dijakinja na Državni glasbeni šoli Todor Skalovski – Tetoec v Tetovu. Doslej je osvojila številne nagrade na mednarodnih tekmovanjih v Monte Carlu, Italiji, ZDA, Franciji, Veliki Britaniji, Makedoniji in drugod. Med drugim je leta 2015 v istem dnevu zmagala na dveh tekmovanjih v Italiji (Neapelj in Corato, Bari). Kot zmagovalka je dobila priložnost nastopiti v najuglednejših koncertnih dvoranah na svetu, po zmagi na dveh tekmovanjih v New Yorku je nato nastopila v Kaufmanovem centru ter Carnegie Hallu, v letu 2017 je bila najboljša v svoji kategoriji na tekmovanju Grand Prize Virtuoso v Londonu in se predstavila na koncertu zmagovalcev v Royal Albert Hallu. Velike uspehe je dosegla tudi na tekmovanju mladih glasbenikov v Bonnu, Tokiu, New Yorku, Parizu in Astani. V njeni živahni koncertni dejavnosti velja poudariti vabilo Fundacije Vladimirja Spivakova za tri solistične recitale v Moskvi in vabilo Vadima Repina za nastop na Transsibirskem festivalu v Novosibirsku, ko se je predstavila z Mohamedom Alšejkom in mladinskim simfoničnim orkestrom Jankovski novosibirskega glasbenega konservatorija. 9. junija 2021 jo je mednarodna sekcija Jeunesses Musicales International v Bruslju razglasila za glasbenico tedna.

Orkester klarinetov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani je nastal v študijskem letu 2017/2018 na pobudo red. prof. Jožeta Kotarja, ki ga tudi vodi. Združuje vse različke klarinetov od Es-klarineta do kontrabas klarineta, zaradi česar ima izredno paleto barvnih in interpretacijskih možnosti. Za ta sestav nastajajo številne originalne skladbe, pogosto pa igrajo tudi priredbe skladb za simfonični orkester. Vsi člani orkestra so študentje klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Jože Kotar je profesor klarineta na Akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter od leta 2007 solo klarinetist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Pred tem je bil dvanajst let solo klarinetist v Orkestru Slovenske filharmonije. Kot solist, komorni glasbenik in član različnih komornih sestavov, kot so Slovenski orkester klarinetov, Slovenski sekstet klarinetov, Ansambel za sodobno glasbo MD7 in drugi, nastopa doma in v tujini, vodi seminarje za klarinet in komorno igro ter sodeluje kot žirant na mednarodnih tekmovanjih. Od leta 2007 je dirigent in umetniški vodja Delavske godbe Trbovlje, od sezone 2017/2018 vodi tudi Orkester klarinetov AG UL. Nastopal je pod taktirkami uglednih dirigentov, sodeloval na številnih priznanih festivalih in posnel vrsto zgoščenk. Krstil je več kot 190 skladb slovenskih in tujih skladateljev.

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Vse obiskovalce obveščamo, da se v skladu z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS št. 174/ 2021) lahko javne kulturne prireditve udeležijo le končni uporabniki, ki izpolnjujejo z odlokom predpisane pogoje. Več informacij tukaj.