ODPOVEDANO

Hrepenim…
Mate Bekavac in prijatelji

5. Zimski festival

21. januar 2021
19.30
Slovenska filharmonija
29 €, 19 €
ODPOVEDANO

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

IRENA GRAFENAUER, flavta
MATE BEKAVAC, klarinet
TIMOTHY RIDOUT, viola
IVAN KARIZNA, violončelo
PER RUNDBERG, klavir

Program:
J. Brahms: Scherzo iz Sonate F-A-E za violino in klavir
R. Schumann: Märchenerzählungen za klarinet, violo in klavir, op. 132
C. M. von Weber: Trio v g-molu za flavto, violončelo in klavir, op. 63 
***
C. Fruhling: Trio v a-molu za klarinet, violončelo in klavir, op. 40 
A. Babajanian: Trio za violino, violončelo in klavir

Glas hrepenenja je kot veter, ki napolni jadra naše jadrnice, da lahko zaplujemo, kamor resnično moramo. »Človeštvo je od samih začetkov zaznamovano s hrepenenjem, obdobje romantike pa bi lahko označili tudi kot zibelko hrepenenja, saj je bilo ravno v tem obdobju hrepenenje hit, ideal življenja. Izbor sporeda lahko vidimo kot štiri razglednice iz časa, ko je bilo izražanje hrepenenja vidnejše, mogoče celo eno najbolj pogosto portretiranih čustev, ki vejejo iz glasbeno romantične govorice. Med znanimi ‘romantičnimi vitezi’ bo izzvenelo tudi meni izredno ljubo delo Carla Fruhlinga, danes sicer manj znanega skladatelja, ter v zahodnem svetu bolj redko izvajana mojstrovina, Babajanianov godalni trio, v katerem nacionalno hrepenenje dežele, katere glasba s svojim skoraj mističnim, modalno orientalnim prizvokom otožnosti in tipične melanholije zaman išče potešitev že tisočletja …« je zapisal mednarodno priznani slovenski klarinetist Mate Bekavac, ki je znan po domiselnih in avtentičnih nastopih. Študiral je pri Béli Kovácsu v Gradcu, pri 18 letih je magistriral na salzburškem Mozarteumu v razredu Aloisa Brandhoferja, študij je nadaljeval na newyorški šoli Juilliard pri Charlesu Neidichu in se izpopolnjeval še na Nacionalnem pariškem glasbenem konservatoriju pri Michaelu Arrignonu. Kot solist nastopa z domačimi in priznanimi tujimi orkestri, posebno pozornost daje komorni glasbi in je gost uglednih festivalov. Sodeluje z odličnimi glasbeniki, nastopal je pod taktirkami najvidnejših dirigentov. Dejaven je tudi kot dirigent, skladatelj, pedagog, deveto sezono je umetniški vodja glasbenega abonmaja v KD Franca Bernika v Domžalah.

Na prireditvah bo po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje ustrezno poskrbljeno za vse zdravstvene ukrepe.

Skladno z Odlokom o dopolnitvah in spremembi Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 143/2020) je na vseh javnih mestih obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter razkuževanje rok v zaprtih javnih prostorih.

Vse obiskovalce vljudno prosimo, da se obveznih in priporočenih preventivnih ukrepov za omejevanje širjenja virusa SARS-CoV-2 dosledno držijo ter s tem poskrbijo za svoje zdravje in zdravje drugih.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Pomembne informacije

Splošni pogoji