GREGA RUS, kontrabas; RANNVEIG MARTA ŠARC, violina

5. koncert mednarodnega glasbenega cikla

10. februar 2016
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

GREGA RUS, kontrabas
NADJA RUS, klavir

RANNVEIG MARTA ŠARC, violina

Na sporedu

F. Schubert: Sonata v a-molu, »Arpeggione«, D 812
S. Rahmaninov: Vokaliza

J. S. Bach: Sonata v g-molu, št. 1, BWV 1001 za violino solo
E. Ysaÿe: Sonata v G-duru, št. 5, op. 27 za violino solo
F. Kreisler: Recitativ in Scherzo-Caprice, op. 6 za violino solo

 

Grega Rus, rojen leta 1994, je študent drugega letnika oddelka za godala na ljubljanski Akademiji za glasbo. Lani je prejel zlato plaketo na tekmovanju Svirél, letos pa prvo nagrado in zlato plaketo na tekmovanju TEMSIG. Ta priznanja so nadaljevanje prejšnjih, ki se vrstijo že od leta 2012, ko je bil prav tako prvonagrajenec in dobitnik posebne nagrade za najbolje izvedeno obvezno skladbo. Aprila 2013 se je udeležil mednarodnega tekmovanja godalcev v Nišu in v svoji kategoriji prejel prvo nagrado. Je tudi nosilec Škerjančeve nagrade, ki jo najbolj nadarjenim dijakom podeljuje Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani.
Od letošnjega leta mladi umetnik igra v duu s sestro, pianistko Nadjo Rus, je tudi član kvinteta kontrabasov Bass Chorus, po potrebi igra v Orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnem orkestru RTV Slovenija pa tudi v Komornem godalnem orkestru Slovenske filharmonije in v Orkestru Festivala Maribor.

Leto starejša od brata Gregorja je Nadja Rus, ki je študentka tretjega letnika Akademije za glasbo v razredu Hinka Haasa.
V letih 2004 in 2006 se je udeležila mednarodnega tekmovanja pianistov Concorsi di Musica della Val Tidone v Italiji, kjer je obakrat prejela bronasto plaketo in tretjo nagrado. V letih 2006 in 2007 je na mednarodnem tekmovanju v Trstu prejela srebrno plaketo. Isto leto je na regijskem tekmovanju mladih glasbenikov okolice Ljubljane in Zasavja dosegla prvo mesto in zlato priznanje ter na poznejšem državnem tekmovanju srebrno plaketo. Enako priznanje je prejela leta 2010.
Od leta 2010 Nadja Rus sodeluje v klavirskem duu s pianistko Nežo Koželj. Leta 2011 sta na državnem tekmovanju TEMSIG osvojili zlato plaketo, prvo nagrado in priznanje za najboljšo izvedbo slovenskega skladatelja. Lani sta na istem tekmovanju osvojili enako priznanje. Septembra letos sta kot solistki nastopili z Orkestrom SNG Maribor in izvedli koncert za dva klavirja Francisa Poulenca.
Nadja se redno udeležuje tudi mednarodnih poletnih šol in seminarjev pri priznanih klavirskih pedagogih.

Rannveig Marta Šarc je bila rojena leta 1995 v Ljubljani. S štirimi leti se je začela učiti violino v glasbenem ateljeju Tartini pod mentorstvom Vildane Repše. Leta 2006 se je preselila v Reykjavik na Islandijo. Tam se je vpisala v glasbeno šolo Reykjavik College of Music in se na različnih tečajih izpopolnjevala pri priznanih violinistih, kot so Gregorij Kalinovski, Pinhas Zukerman, Patinka Kopec, Mimi Zweig in Ilja Kaler.
Rannveig Marta je prejela vrsto nagrad, denimo na mednarodnem tekmovanju Mladi virtuozi v Zagrebu, tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG in tekmovanju mladih solistov v organizaciji Islandskega simfoničnega orkestra.
Kot solistka je sodelovala že z Islandskim simfoničnim orkestrom, orkestrom glasbene šole Reykjavik College of Music, v začetku prihodnjega leta pa jo čaka solistični debi z Orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim bo izvedla Koncert št. 1 za violino in orkester Sergeja Prokofjeva.
Šarčeva je tudi navdušena komorna glasbenica in je sodelovala na številnih mednarodnih tečajih, kot so Akademija Branimir Slokar, Program za mlade umetnike v Ottawi, na Mednarodnem inštitutu, ki nosi ime po legendarnem violinistu Heifetzu, trenutno pa študira violino pri Laurie Smukler na sloviti šoli Juilliard v New Yorku.

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji