GMO: Green Marvelous Opulence francosko

12. MEDNARODNI FESTIVAL SVETLOBNA GVERILA 2018

11. maj - 16. junij 2018
V večernih urah
Križevniška cerkev, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

12. MEDNARODNI FESTIVAL SVETLOBNA GVERILA 2018

Barve, maj– junij 2018, Ljubljana, različna prizorišča

www.svetlobnagverila.net

O festivalu:
Mednarodni festival Svetlobna gverila je posvečen predstavljanju del sodobne vizualne umetnosti, katerih osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe. Tema festivala v letu 2018 so Barve. S temo festivala v letu 2018, ki je posvečena barvam, raziskujemo vlogo barv v kontekstu sodobne umetnosti; njihovo simboliko, a tudi fizikalne lastnosti, kjer lahko z različnimi manipulacijami dosegamo svojevrstne barvne učinke. Barve so pomemebne element tako v umetnosti kot v vsakdanjem življenju, saj vplivajo tako na človekovo percepcijo kot tudi na njegova čustvena stanja. Izbrani projekti tematizirajo različne vidike barv in se podajajo v igriva raziskovanja barvnih učinkov, s čimer ustvarjajo presunljive in estetsko dovršene ambientalne kompozicije. Glavnina festivala se bo kot ob dosedanjih edicijah odvila v galeriji Vžigalica, kjer bo potekala otvoritev festivala. Festival se prične v sredini maja 2018 in bo trajal en mesec. Poleg osrednje razstave v galeriji Vžigalica se obeta še serija postavitev na zunanjih površinah v njeni neposredni okolici, še ena večja skupinska razstava pa se sredi meseca maja odpre v Palači Cukrarna na Ambroževem trgu v Ljubljani.

O projektu:
Projekt GMO: Green Marvelous Opulence francosko ‐ grškega tandema nadaljuje ustaljeno in prepoznavno ustvarjalno maniro tega dvojca: s pomočjo recikliranih kosov plastike sta namreč izdelala serijo svetobnih objektov, ki spominjajo na glave solate oziroma zelja. Poudarjena barva teh umetnih živil, saj objekti v nočnem času dobesedno žarijo, z nemalo značilnega humorja aludira na tematiko množične proizvodnje hrane in gensko spremenjenih rastlin, ki v zadnjem obdobju vse bolj ogrožajo tradicionalne načine pridelave živil. Živozelena barva se iz označevalca ekološke predelave v tem projektu spreminja v označevalca nenaravnega, umetnega in potvorjenega in tako služi kot opomnik pred navezo kapitala in genetike, ki se ob navidezni skrbi za povečanje blaginje in oskrbovanosti s hrano podaja na nevarno področje neznanega. Gre za izvedbeno scela nezahtevno postavitev: objekte se namesti neposredno na tla oziroma na lesene palete. Potreben je le priklop na elektriko (220 V).

O umetnikih:
Maro Avrabou (1960, Atene, Grčija) je oblikovalka luči pri gledaliških, plesnih in opernih predstavah, medtem ko Dimitri Xenakis (1964) deluje kot kipar, fotograf in kurator. Kot tandem, ki živi in deluje v Franciji, sta ustvarila številne projekte, ki s pomočjo svetlobe raziskujejo različne vidike odnosa do življenja. Njuno področje delovanja presega splošno sprejeto pojmovanje umetniške instalacije, saj teži k odkrivanju in raziskovanju novih aspektov urbane in naravne krajine. Sadova njunega sodelovanja sta, med drugim, vodni vrt, postavljen na mednarodnem festivalu v Chamountu 2006, ter instalacija na ženevskem festivalu Arbres et Lumieres (Drevesa in svetloba), v katero sta vključila cel otok.

Spletna stran umetnikov:
www.avrabou‐xenakis.com

Pomembne informacije

Splošni pogoji