G. Verdi: Rigoletto, opera

Gledališče Carla Feliceja iz Genove
Leo Nucci, bariton

29. avgust 2018
20.00
Cankarjev dom
49, 39, 29, 19 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

G. Verdi: Rigoletto
Lirična glasbena drama (tragedija) v treh dejanjih

Gledališče Carla Feliceja iz Genove

Dirigent: Gianluca Marcianò
Režiser: Rolando Panerai
Kostumografija: Regina Schrecker
Koreografija: Giovanni Di Cicco

V naslovnih vlogah:
Rigoletto: Leo Nucci
Gilda: Maria Mudryak
Vojvoda Mantovski: Celso Albelo
Sparafucile: Dario Russo, Mihailo Sljivic
Maddalena: Anastasia Boldyreva, Kamelia Kader
Giovanna: Anna Venturi, Alla Gorobchenko
Grof Monterone: Stefano Rinaldi Miliani
Marullo: Claudio Ottino
Borsa: Aldo Orsolini
Grof  Ceprano: Giuseppe De Luca
Grofica: Alla Gorobchenko, Simona Pasino
Sodni sluga: Alessio Bianchini, Loris Purpura
Paž: Annarita Cecchini

Priznana zasedba genovske operne hiše Carla Feliceja bo svoje gostovanje ovekovečila z uprizoritvijo slovite opere Rigoletto skladatelja Giuseppeja Verdija. Leta 1850 je beneška operna hiša La Fenice naročila novo delo. Skladatelj Giuseppe Verdi je k sodelovanju povabil libretista Francesca Maria Piaveja, s katerim sta pred tem ustvarila že več skupnih del, med katerimi najbolj izstopata Rigoletto in La Traviata. Libreto tragične opere v treh dejanjih Rigoletto se opira na delo Le roi s’amuse Victorja Hugoja, ki je doživela ostro kritiko vsebine, saj izpostavlja nemoralnost kralja. Z vključenimi spremembami je bila krstna predstava tako izvedena šele leto kasneje. Rigoletto dandanes velja za del železnega opernega repertoarja, v Ljubljani pa je prvo slovensko premiero doživel 19. novembra 1896. Verjetno najbolj izstopa cinična tenorska arija La donna è mobile, ki je kot izjemno spevna zaslovela tudi med beneškimi gondoljerji. V glavni vlogi nepremišljenega dvornega norčka Rigoletta bo nastopil italijanski operni pevec Leo Nucci, ki je v svojem obsežnem repertoarju zaslovel kot interpret Verdijevih likov, samo v vlogi Rigoletta pa je nastopil več kot 400-krat.

»Festival Ljubljana tudi za letošnjo 66. sezono, občinstvu predstavlja program prireditev vrhunske kakovosti, ki potrjuje njegovo osrednjo mesto v mreži poletnih glasbenih in gledaliških festivalov v Evropi. V tem kontekstu Veleposlaništvo Italije v Ljubljani v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo z velikim veseljem prispeva k organizaciji uprizoritve opere Rigoletto Giuseppeja Verdija v izvedbi prestižnega gledališča Carlo Felice iz Genove. Prireditev, ki jo je omogočilo italijansko Ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje, bo potekala v širšem okviru bogatega niza italijanskih glasbenih dogodkov,ki so pod častnim pokroviteljstvom tukajšnjega diplomatskega predstavništva letos na sporedu Festivala. Na ta način želimo pritegniti pozornost na odlične odnose na kulturnem področju med Italijo in Slovenijo; hkrati se veselim, da je nedavno stopil v veljavo Sporazum o sodelovanju v kulturi in izobraževanju med Vlado Italijanske republike in Vlado Republike Slovenije. Vsem obiskovalcem torej želim, da polno uživajo v tej obetajoči izvedbi Festivala Ljubljana 2018.« Paolo Trichilo, italijanski veleposlanik v Sloveniji

Častni pokrovitelj je veleposlanik Italijanske republike nj. eksc. gospod Paolo Trichilo.

Invalidna oseba na invalidskem vozičku ima prost vstop, spremljevalec vstopnico kupi. OBVEZNA predhodna najava: Blagajna Križank, 01 241 60 26/28.

Pomembne informacije

Splošni pogoji