G. Verdi: La Traviata, opera

Gledališče Teatro Regio iz Torina

28. avgust 2019
20.00
Cankarjev dom
39, 29, 25, 19 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Predprodaja vstopnic se je zaključila 3. 5. 2019. Člani kluba Festivala Ljubljana lahko v redni prodaji koristite 10% popust. V klub Festivala Ljubljana se brezplačno včlanite na: https://ljubljanafestival.si/klub/. Popust ne velja na dan dogodka.

Verdi: LA TRAVIATA, opera

Gledališče Teatro Regio iz Torina 

Brezčasna ljubezenska tematika in čudovite spevne melodije postavljajo opero La Traviata v sam vrh železnega opernega repertoarja. Libreto je na podlagi kontroverznega romana Dama s kamelijami Alexandra Dumasa, napisal Francesco Maria Piave, besedilo pa je v svojem ustvarjalnem zanosu, v slabih dveh mesecih, mojstrsko uglasbil Giuseppe Verdi. Kljub temu, da je bila leta 1853 krstna uprizoritev v beneškem Teatru Fenice izžvižgana, je svoj uspeh opera doživela leto kasneje v manjšem gledališču San Benedetto in svojo pot nadaljevala kot ena izmed najbolj priljubljenih oper na svetu. Dramatična in s čustvi prežeta zgodba, ki je postavljena v lahkoten utrip salonov, se vrti okoli notranje stiske pariške kurtizane Violette v katero se zaljubi mladi plemič Alfredo. Tokrat nas bo z La Traviato obiskala zasedba priznanega Gledališča Teatro Regio iz Torina, v glavnih vlogah Violette in Alfreda pa se bodo predstavili sopranistki Marija Mudrjak, Irina Dubrovskaja in tenorist Giulio Pelligra.


Donato Renzetti, dirigent
Henning Brockhaus, režija in luč
Valentina Escobar, koreografija
Josef Svoboda, scenografija
Benito Leonori, realizacija
Giancarlo Colis, kostumografija
Andrea Secchi, zborovodja

Zasedba:
Violetta Valéry, kurtizana: Marija Mudrjak (28. 8.), Irina Dubrovskaja (29. 8.)
Alfred Germont: Giulio Pelligra
Giorgio Germont, Alfredov oče: Giovanni Meoni
Flora Bervoix: Elena Traversi
Annina, sobarica: Ashley Milanese
Gaston, Alfredov prijatelj: Luca Casalin
Baron Douphol: Paolo Maria Orecchia

Markiz d’Obigny: Dario Giorgelè
Doktor Grenvil: Mattia Denti
Giuseppe, Violettin služabnik: Alejandro Escobar (28. 8.), Luigi Della Monica (29. 8.)
Florin služabnik: Marco Sportelli (28. 8.), Franco Rizzo (29. 8.)
Sel: Giuseppe Capoferri (28. 8.), Riccardo Mattiotto (29. 8.)


»Enako kot v lanski sezoni tudi poleti 2019 Festival Ljubljana gosti eno najpomembnejših italijanskih opernih gledališč. Direktorju Festivala sem zelo hvaležen za vabilo, ki ga je naslovil na gledališče Teatro Regio iz Torina, da lahko v prestolnici Republike Slovenije predstavimo eno od vrhunskih italijanskih zasedb na umetniškem področju. Uprizoritvi Verdijeve Traviate, ki bosta na sporedu konec avgusta, sta plod sodelovanja med Festivalom Ljubljana, Veleposlaništvom Italije in Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji s podporo italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje. Omenjena večera bosta izvedena zaradi dejstva, da je začel veljati pomemben Sporazum o sodelovanju v kulturi in izobraževanju med Vlado Italijanske republike in Vlado Republike Slovenije. Vsem obiskovalcem želim, da uživajo v obeh omenjenih predstavah in tudi v drugih izraznih trenutkih italijanske kulture, uvrščenih na izvrsten koledar festivalskih dogodkov.«

Paolo Trichilo, italijanski veleposlanik v Sloveniji

Video

Pomembne informacije

Splošni pogoji