Florian Feilmair, klavir
Maja Ceglar, sopran

7. koncert mednarodnega glasbenega cikla

26. januar 2017
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Prost vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

»Občutljivost in obilje odtenkov«, »dragocena lahkotnost in samozavest« – to je le nekaj značilnosti, ki jih kritiki pripisujejo mlademu pianistu Florianu Feilmairju, ki se je rodil leta 1989. V karieri si je prislužil več pomembnih nagrad, med drugim: avstrijsko nagrado za klasično glasbo, in sicer za interpretacijo Beethovnovega Klavirskega koncerta št. 3 z orkestrom Mozarteuma na tekmovanju Gradus ad parnassum, kjer je zmagal v pianistični kategoriji; leta 2011 je zmagal na mednarodnem klavirskem tekmovanju Neue Sterne v Wernigerodeju v Nemčiji; leta 2013 pa je prejel drugo nagrado na XXVII. mednarodnem klavirskem tekmovanju Cidade de Ferrol v Španiji ter tretjo nagrado na mednarodnem klavirskem tekmovanju Silvio Bengalli v Italiji; leta 2014 je prejel drugo nagrado na mednarodnih klavirskih tekmovanjih v New Orleansu (ZDA) in Veroni. Po študiju na glasbeni šoli Seewalchen je najprej obiskoval splošni umetniški program zasebne univerze Antona Brucknerja v Linzu pri Naoko Knopp. Po diplomi se je vrnil na domači Dunaj, kjer se je najprej učil pri Christopherju Hinterhuberju, leta 2008 pa je bil sprejet na Univerzo za glasbo na Dunaju, kjer ga je pod okrilje vzel Jan Gottlieb Jiracek von Arnim. Nastopa na pomembnih avstrijskih odrih, kot so Konzerthaus in Musikverein na Dunaju ter Brucknerhaus v Linzu. Januarja 2014 je debitiral na odru Großes Festspielhaus v Salzburgu. Kot solist je nastopil s Filharmoničnim orkestrom iz Louisiane, Münchenskimi filharmoniki, orkestroma Mozarteum iz Salzburga in Brucknerorchester iz Linza, Dunajskim komornim orkestrom, Komornim simfoničnim orkestrom Wernigerode, Simfoničnim orkestrom iz Kaira, Salzburško filharmonijo, Simfoničnim orkestrom iz Daega v Koreji. Dejaven je tudi na področju komorne glasbe, kjer največ nastopa v duu z bratom klarinetistom Benjaminom Feilmairjem.

Sopranistka Maja Ceglar, rojena 1989 v Ljubljani, je leta 2013 v Ljubljani končala študij psihologije in tudi maturirala v pevskem razredu Tatjane Vasle na Konservatoriju za glasbo in balet. Izpopolnjevala se je na različnih pevskih seminarjih pri profesorjih S. Brzaković, G. Battarino idr. ter na seminarju o osnovah odrskega nastopanja pod vodstvom g. Rocca. Svoje pevsko izobraževanje zdaj nadaljuje kot študentka podiplomskega študija petja na ljubljanski akademiji za glasbo pod mentorstvom Pije Brodnik. Udeležila se je več pevskih tekmovanj in med drugim prejela druge nagrade na mednarodnih pevskih tekmovanjih Lazar Jovanović v Beogradu, Bruna Špiler ter Maribor; je tudi večkratna dobitnica prvih nagrad in zlatih priznanj na državnem tekmovanju TEMSIG. Leta 2014 je v koncertnem abonmaju AG pod vodstvom S. Vrhovnika skupaj z mešanim pevskim zborom akademije odpela Mendelssohnov psalm Wie der Hirsch schreit; ob obletnici smrti S. Vremšaka je izvedla Štiri pesmi za sopran in klavir v Slovenski filharmoniji; sodelovala je pri praizvedbi opere Vojna in mir skladatelja Larryja Coryella; krstno je izvedla Božično mašo Andreja Missona. Leta 2015 je s solističnim recitalom nastopila v ciklu Mladi mladim Glasbene mladine ljubljanske ter izvedla maši v C-duru ter v G-duru W. A. Mozarta v sodelovanju z APZ sv. Cecilije. Izvedla je tudi mašo C. Gounoda št. 6 »Aux Cathédralis«. Leta 2016 je v vlogi vrabca sodelovala pri uprizoritvi otroške opere Brundibar Hansa Krása. Sodelovala je še pri solistični izvedbi Faurejeve Canticque de Jean Racine. Pela je vlogo druge dame iz Mozartove Čarobne piščali v produkciji Akademije za glasbo, pripravlja pa se za vlogo grofice iz Mozartove Figarove svatbe za izvedbo pod okriljem Opernega studia SNG Opera in balet Ljubljana ter guvernante iz Brittnove opere Obrat vijaka, ki bo prihodnje leto izvedena v okviru Akademije za glasbo.

Pianistka Tanja Šterman je leta 1995 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je dve leti izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Budimpešti, leta 2001 pa je končala še podiplomski študij na ljubljanski glasbeni akademiji pod mentorstvom D. Tomšič Srebotnjak. Svoje znanje je izpopolnjevala tudi na mednarodnih mojstrskih tečajih pri znanih profesorjih. Med študijem je prejela eno prvo in dve drugi nagradi na tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije, leta 1993 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Za seboj ima številne samostojne recitale in komorne koncerte. Kot solistka je trikrat nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije, leta 1994 pa tudi s komornim orkestrom iz Padove. Zaposlena je kot umetniška sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Koncert je nastal v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana.

Na sporedu

L. van Beethoven: Sonata št. 18 v Es-duru, op. 31 št. 3

L. van Beethoven: Sonata št. 32 v c-molu, op. 111

***

W. A. Mozart: Das Veilchen, K. 476

W. A. Mozart: Come scoglio (arija Fiordiligi iz opere Così fan tutte)

V. Bellini: Per pietà bell’idol mio

V. Bellini: Casta Diva (arija Norme iz opere Norma)

C. Gounod: Au printemps

C. Gounod: Je veux vivre (arija Julije iz opere Romeo in Julija)

A. Dvořák:  Když mne stará matka op. 55, št. 4

A. Dvořák: Měsíčku na nebi hlubokém (arija Rusalke iz opere Rusalka)

G. Puccini: Sole e amore

G. Puccini: Si, mi chiamano Mimi (arija Mimi iz opere La bohème )

 

Pomembne informacije

Splošni pogoji