RAZPRODANO

Evripid: ALKESTIDA

Gledališče Marina Držića
Livija Pandur, režiserka

27. avgust 2020
20.30
Preddverje Križank
29€, 25€
RAZPRODANO
Rezervni termin v primeru slabega vremena je 28. avgust. Končni termin bo določen na dan dogodka in objavljen na ljubljanafestival.si.

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Režiserka: Livija Pandur
Avtorica priredbe in dramaturginja: Lada Kaštelan
Scenograf: Sven Jonke (Numen)
Kostumografinja: Danica Dedijer
Oblikovalka svetlobe: Vesna Kolarec
Avtorja glasbe: Primož Hladnik, Boris Benko (Duo Silence)

Zasedba:
Katarina Stegnar, Igor Kovač, Glorija Šoletić, Zdeslav Čotić, Mirej Stanić, Bojan Beribaka, Hrvoje Sebastijan, Nika Lasić/ Marija Šegvić, Vini Jurčić

Alkestida je junakinja antične tragedije s srečnim koncem, ki jo je grški pisec Evripid napisal leta 438 p. n. št. Kljub starosti pa je presenetljivo aktualna, saj nam poskuša pretanjeno in dvoumno odgovoriti na temeljna eksistencialna vprašanja o smrti, izgubi in vlogi ženske v moški družbi. Alkestida žrtvuje svoje življenje za šibkega moža in namesto njega prostovoljno odide v Podzemlje, da ga reši smrti. Srboriti polbog Heraklej je z nepovabljeno gostjo nezadovoljen in jo odslovi iz hiše gorja ter vrne v življenje. Alkestida Lade Kaštelan, ki jo je priredila za Gledališče Marina Držića iz Dubrovnika, se je poglobila v esenco skrivnostnih Evripidovih sporočil in jih z občutkom odstirala, ne da bi podajala enostranske odgovore. Pod režijo je podpisana mednarodno uveljavljena slovenska režiserka Livija Pandur, prejemnica nagrade za življenjsko delo Združenja dramskih umetnikov Slovenije v 2018, ki je profesionalno razpeta med Slovenijo, Španijo in Hrvaško.

Pomembne informacije

Splošni pogoji