EVA TOMŠIČ, harfa; LUKA MITEV, fagot

2. koncert mednarodnega glasbenega cikla

11. november 2015
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

EVA TOMŠIČ, harfa

LUKA MITEV, fagot
HELENA KOSEM KOTAR, klavir
KATARINA KOZJEK, violončelo

Na sporedu

W. A. Mozart: Sonata št. 12 v F-duru, KV 332
E. Parish-Alvars: Serenada, op. 83
M. Wiesenberg: Mizmor Shir
M. Tournier: Suite Images št. 3

F. Devienne: Sonata v g-molu, št. 5, op. 24 za fagot in basso continuo (Katarina Kozjek, violončelo)
L. Firšt: Iz polsna, za fagot in klavir
O. Nussio: Variacije na Pergolesijevo Arietto za fagot in klavir
G. Grovlez: Siciliana in Allegro giocoso

 

Eva Tomšič je bila rojena leta 1995 v Ljubljani in se je pri šestih letih na Glasbeni šoli Koper začela učiti harfo pri Lučki Joksić. Ko je vstopila na Umetniško gimnazijo v Kopru, je šolanje nadaljevala pri Anji Gaberc. Od leta 2013 je študentka harfe pri Jani Bouškovi na Kraljevem konservatoriju v Bruslju v Belgiji.
Na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih je osvojila več nagrad in zlatih plaket. Aprila 2013 je bila zmagovalka mednarodnega tekmovanja Svirél v kategoriji brenkal, zadnji uspeh pa je dosegla na državnem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG 2015, kjer je prejela prvo nagrado in posebno nagrado Festivala Ljubljana in Slovenske filharmonije. Konec letošnjega leta se bo udeležila mednarodnega tekmovanja v Izraelu, ki velja za eno najprestižnejših tekmovanj za harfo.
Eva se izpopolnjuje na številnih mojstrskih tečajih pri priznanih pedagogih, obenem pa vedno več koncertira. Decembra 2013 jo je mednarodna žirija Svetovnega harfističnega kongresa izbrala za izvedbo samostojnega koncerta v okviru programa Focus on Youth na srečanju te ustanove julija 2014 v Sydneyju v Avstraliji. Sicer pa je nastopila v Veliki Britaniji, Srbiji, Italiji, Franciji, Belgiji in na Hrvaškem.
Eva Tomšič je tudi članica različnih orkestrov in je igrala pod vodstvom priznanih domačih in tujih dirigentov.

Dijak 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Luka Mitev je bil rojen leta 1997 v Postojni in hodi po stopinjah svojega očeta, tudi svojega prvega učitelja, priznanega fagotista Zorana Miteva. Že pri dvanajstih je nastopil kot solist s Pihalnim orkestrom Logatec.
Luka je dobitnik zlatega priznanja na regijskem tekmovanju TEMSIG 2010, zlate plakete in prve nagrade na državnem istoimenskem tekmovanju, enake nagrade na istoimenskem tekmovanju tri leta pozneje, bil je finalist slovenskega izbora za evrovizijskega mladega glasbenika leta 2014. Obenem je zmagal na nekaterih mednarodnih tekmovanjih v Požarevcu, Beogradu, na radijskem tekmovanju Concertino Praga, kjer je prejel tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.
V sezoni 2013/14 je bil sprejet v poletno šolo Evropskega mladinskega orkestra in se je letos udeležil Evropskega glasbenega kampusa s sedežem v Avstriji.
Mladega umetnika vabijo k sodelovanju slovenski in nekateri tuji orkestri, nastopa pa tudi kot solist in v komornih sestavih. Z bratom Mihaelom nastopa tudi kot Duo Mitev.

Pianistka Helena Kosem Kotar je korepetitorka in profesorica klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Na ljubljanski Akademiji za glasbo je diplomirala v razredu Hinka Haasa, pozneje je opravila magisterij specialne didaktike klavirskega pouka in specializacijo pri Hinku Haasu.

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji