Jani Leban, tolkala
Dorotea Senica, flavta

11. koncert mednarodnega glasbenega cikla

24. marec 2017
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Prost vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Jani Leban je svojo glasbeno pot začel pri osmih letih v godbeniški šoli Pihalnega orkestra Komen in na Glasbeni šoli Sežana pri Matiji Tavčarju. Učenje tolkal je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu Jožeta Bogolina, trenutno pa je študent na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Na tekmovanjih je osvojil vrsto nagrad: dve zlati na regijskih tekmovanjih (2008, 2011), dve zlati plaketi ter prvi nagradi (2009, 2011) in eno srebrno (2008) na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov TEMSIG, na mednarodnem tekmovanju Sivrel tri zlata priznanja (2009, 2010, 2016), eno srebrno s 1. mestom (2013) ter dve 1. nagradi (2010, 2012), na mednarodnem tekmovanju v Povolettu leta 2015 pa 1. nagrado. Na tekmovanjih je prejel tudi posebne nagrade. Leta 2013 je izvedel recital v ljubljanskih Križankah v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske in se udeležil mednarodnega orkesterskega kampa v Neumarktu. Februarja 2015 je nastopil v sklopu Hiše kulture Celje, leta 2016 pa je imel recital v Ruskem centru znanosti in kulture pod okriljem GML. Jani je član tolkalne skupine The Groover, Pihalnega orkestra Komen in NOVA filharmonije. S Pihalnim orkestrom Komen je koncertiral in tekmoval, med drugim tudi v prestižni dvorani Berlinske filharmonije in v zlati dvorani Musikvereina na Dunaju. Redno se udeležuje seminarjev priznanih profesorjev, kot so Nebojša Jovan Živković, Ney Rosauro, Ivana Bilić, Eric Sammut, Benjamin Toth, Rainer Romer, Peter Sadlo in drugi. Je prejemnik Škerjančeve nagrade za izjemne dosežke pri umetniškem uveljavljanju šole KGBL.

Dorotea Senica, rojena septembra 1997 je začela igrati prečno flavto z osmimi leti na Konservatoriju Maribor pri profesorici Valeriji Kamplet, pri kateri je tudi maturirala. S 15. leti je opravila sprejemni izpit na redni študij koncertne smeri flavta na Univerzi Mozarteum v Salzburgu, kjer je študentka 7. semestra v razredu univ. prof. Michaela Martina Koflerja. Tekmuje že od 10. leta. Na državnih, regijskih in mednarodnih tekmovanjih je mnogokrat osvojila vse možne točke – 100 točk, kakor tudi na 45. državnem tekmovanju TEMSIG (2016), ko ji ji je s 100. točkami uspelo zmagati med 6 let starejšimi tekmovalkami v najvišji kategoriji-3b. Osvojila je zlato plaketo in prvo nagrado ter dobila tudi vse ostale možne nagrade: posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe, posebno nagrado za najboljšo izvedbo slovenske skladbe, posebno nagrado za osvojenih 100 točk, koncert  s Slovensko filharmonijo v sezoni 2016/17, 30 minutno nagradno snemanje za 3. Program – ARS RTV  Slovenija in nagradni nastop Festivala Ljubljana v ciklu Mladi virtuozi v sezoni 2017/18. Prve nagrade (prva mesta) ima z državnega tekmovanja TEMSIG tudi iz prejšnjih let (flavta 2010, trio flavt 2012, flavta 2013). Na 3. mednarodnem tekmovanju Ars nova v Trstu (2007) je, čeprav najmlajša udeleženka v svoji kategoriji postala zmagovalka celega tekmovanja, kjer je bilo preko 200 udeležencev in je dobila še ostali dve posebni nagradi. Za izjemne dosežke je že ob zaključku nižje glasbene šole dobila najvišje priznanje Konservatorija za glasbo in balet Maribor »Dr. Roman Klasinc« (2010). TV Slovenija jo je 2015 predstavila v oddaji »Z mladimi virtuozi« na nacionalni televiziji TV 2. Na Konservatoriju Maribor je bila vsako leto 1. flavtistka  simfoničnega in pihalnega orkestra, letos pa 1. flavtistka simfoničnega orkestra Univerze Mozarteum. Dorotea se je večkrat izpopolnjevala  na poletnih šolah pri profesorjih Mateju Zupanu, Mileni Lipovšek in Lizi Hawlina Prešiček, Michaelu Martinu Koflerju,  Martinu Beliču, Erwinu Klambauerju ter na seminarjih pri Jamesu Galwayu, Karl-Heinz Schützu, Julienu Beaudimentu, Juliette Hurel, Paolu Taballioneju, Bulent Evcilu, Janosu Balintu, Andrei Lieberknecht, Alešu Kacjanu in Mateji Bajt. Dorotea je prejemnica Zoisove štipendije ter Gallusova varovanka. Za leto 2016/17  je na podlagi dosežkov po izboru komisije izbrana za » Mladi up« Zavarovalnice Triglav. V mesecu maju se bo udeležila večetapnega mednarodnega tekmovanja flavtistov do 32 let na Japonskem, na katerega se je uvrstila na osnovi posnetka od 240 med 53 izbranih kandidatov.

Ivan Ferčič (1984) je glasbeno izobraževanje začel na glasbeni šoli v Mariboru na oddelkih za klavir in harmoniko ter ga nadaljeval na Umetniški gimnaziji pri prof. Narcisu Grabarju in Sijavušu Gadžijevu (klavir, sedanji Konservatorij za glasbo v Ljubljani) ter Slavku Magdiću (harmonika). Leta 2003 je ob zaključku Umetniške gimnazije prejel diplomo dr. Romana Klasinca za izjemne umetniške dosežke. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je leta 2008 v razredu Tatjane Ognjanovič z odliko diplomiral in leta 2010 končal tudi podiplomski specialistični študij. Je prejemnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Udeležil se je mednarodnih klavirskih šol pri A. Valdmi, S. Gadžijevu, N. Floresu, M. Hughesu, J. Jandu, J. G. Jiračku in G. Wallischu. Nastopal je kot solist in v komornih skupinah po Sloveniji, Avstriji, Italiji, Makedoniji,Veliki Britaniji in na Hrvaškem ter Češkem. Kot solist je nastopil z Mladinskim komornim orkestrom Maribor (čembalo), Mariborsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, festivalskim orkestrom iz Marburga ter Orkestrom Slovenske filharmonije, kasneje tudi kot občasni član orkestra. Nastopil je na mednarodni konferenci Evropskega združenja klavirskih pedagogov v Ljubljani pa tudi na zborovanju EPTA v Cardiffu in Salzburgu. Zastopal je Slovenijo na prvem mednarodnem tekmovanju pianistov iz vseh članic Evropske unije v organizaciji klavirskih pedagogov EPTA leta 2009 v Pragi. Prejel je častno diplomo za izjemno interpretacijo Slik z razstave Modesta Musorgskega. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel več zlatih plaket, dosegel eno prvo in štiri druga mesta. Trenutno deluje na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

 

Na sporedu

A. Gerassimez: Asventuras

T. Ichiyanagi: The Source

M. Kitazume: Side by Side

N. J. Živkovič: Ilijaš

***

J. S. Bach: Allemande in Courante iz Partite v a-molu za solo flavto, BWV 1013

N. Paganini: 24 Caprices za solo flavto, op. 1

P. Taffanel: Fantazija na teme iz opere Čarostrelec

L. Berio: Sequenza I za solo flavto

A. Jolivet: Chant de Linos

 

 

 

Pomembne informacije

Splošni pogoji