Edward Clug: Peer Gynt, balet

Baletni ansambel SNG Maribor
Zbor Opere SNG Maribor
Simfonični orkester SNG Maribor

Vrhunci 69. Ljubljana Festivala
12. julij 2021
21.00
Kongresni trg
39 €, 29 €, 19 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

  • Peer Gynt  je eno izmed najbolj izvajanih del norveške književnosti
  • Vsako leto na Norveškem poteka kulturni festival Peer Gynt
  • Scensko glasbo, iz katere sta še posebno priljubljena stavka Jutro in V dvorani gorskega kralja, je napisal Edward Grieg, eden najvidnejših skladateljev romantike
  • Z razprodanimi baletnimi predstavami je SNG Maribor gostoval tudi v ruskem Bolšoj teatru
  • Baletnik, koreograf in umetniški vodja Baleta SNG Maribor Edward Clug je letošnji nominiranec za državljana Evrope

Libreto: Edward Clug
Glasba: Edvard Grieg

Koreograf: Edward Clug
Kostumograf: Leo Kulaš
Scenograf: Marko Japelj
Kiparska dela: Ivo Nemec, Milena Greifoner
Asistenta koreografa: Matjaž Marin, Miloš Isailović

Predprodaja vstopnic se je zaključila 14. junija. Člani kluba Festivala Ljubljana so v redni prodaji upravičeni do 10% popusta na nakup vstopnic. V klub se lahko včlanite tukaj.

Zapeljivi in predrzni norveški sanjač Peer Gynt, ki ga je v svoji dramski pesnitvi upodobil Henrik Ibsen, glasbo za uprizoritev pa je ustvaril Edward Grieg, je protagonist najnovejšega baleta, pod katerega se podpisuje Edward Clug. Peer Gynt je leta 1879 na premieri v Oslu doživel velik uspeh tudi zaradi glasbe, ki je zvočno v popolnosti ujela temeljna psihološka dogajanja glavnega lika in pripetljaje, v katere se je zapletal. Peer Gynt se s svojimi dejanji lahko primerja z znamenitimi junaki, kot so Doh Kihot, Faust, Hamlet, Don Juan, in prikazuje posameznika kot neustrašnega iskalca resnice, ljubezen pa kot edino človeško vezivo. Edward Clug je ustvaril novo interpretacijo te osupljive zgodbe in jo preoblikoval v balet, ki sledi Ibsenovemu kronološkemu zaporedju; od ugrabitve mlade neveste, Gyntovega pobega z drugo žensko do nevarnih zapletov s troli. Vključuje pustolovščine z Arabci, ki ga proglasijo za preroka, skrivno poroko z arabsko princeso, njeno ukano in junakovo vrnitev na Norveško, kjer ga polna ljubezni sprejme zvesta Solveig. Poleg priložnostne glasbe iz uprizoritve so v Clugovem baletu še Griegov Godalni kvartet v g-molu, op. 27, Koncert za klavir in orkester v a-molu, op. 16 in Iz Holbergovega časa, op. 40, s katerimi je dosegel dinamičen in koherenten razvoj plesne pripovedi ter jih združil v edinstveno glasbeno-plesno pokrajino za novo gledališko doživetje.

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Vse obiskovalce obveščamo, da se v skladu z Odlokom o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 73/2021) lahko javne kulturne prireditve udeležijo le končni uporabniki, ki izpolnjujejo z odlokom določena merila. Več informacij tukaj.