Minja Spasić, violončelo
Kaja Sešek, violina

5. koncert mednarodnega glasbenega cikla

8. december 2016
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Prost vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Minja Spasić, rojena 1991, je dobitnica številnih nagrad doma in v tujini, med katerimi so najpomembnejše: prva nagrada v Sremski Mitrovici (2009), druga nagrada v Beogradu (2004), tretja nagrada na A. Marcosig v Gorici (2008), druga nagrada v Trstu (2008), na državnem tekmovanju TEMSIG pa je osvojila drugo in tretjo nagrado (2009, 2012). Po končanih dveh magistrskih študijih – pri Milošu Mlejniku na Akademiji za glasbo v Ljubljani in Xeniji Jankovic na Visoki šoli za glasbo v Detmoldu v Nemčiji (solistična smer), je zdaj na tej ustanovi študentka Konzertexam. Izpopolnjevala se je na seminarjih pri Wolfgangu Boettcherju, Christianu Poltéri, Claudiju Bohórquezu, Timothy Eddyju, Jörgu Widmannu, Marciu Carneiru, Andreasu Lindenbaumu, Dmitriju Dichtiarju, Marcu Coppeyju, Matthiasu Buchholzu, Xeniji Jankovic, Milošu Mlejniku, Igorju Mitroviću, Nebojši Bugarskem in Karmen Pečar. Imela je več solističnih recitalov v organizaciji Glasbene mladine Ljubljanske, v različnih zasedbah pa je nastopala še v ZDA, Italiji, Franciji, Avstriji, Nemčiji, Albaniji in Srbiji. V letu 2015 je igrala na komornem festivalu v Montepulcianu (Italija), festivalu ISA Semmering (Avstrija) kot tudi na prestižnem Beethovnovem festivalu v Bonnu (Nemčija). Kot solistka je nastopala z Orkestrom Slovenske filharmonije (2013, 2015), DKO orkestrom (Detmolder Kammerorchester), orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, komornim orkestrom Gaudeamus, orkestrom Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje, orkestrom Glasbene šole Škofja Loka, orkestrom Camerata medica in Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik, pod taktirkami Uroša Lajovica, Simona Dvoršaka, Andreja Ožbalta … Uspešno je opravila avdicijo za mesto substituta v orkestru Landestheater Detmold kot tudi v komornem orkestru DKO. Je dobitnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo (2013).

Kaja Sešek, rojena 2000, se je začela učiti violino s petimi leti pri svojem očetu profesorju Arminu Sešku. Trenutno je dijakinja drugega letnika Umetniške gimnazije in četrtega letnika Srednje glasbene šole na ljubljanskem Konservatoriju. Med šolanjem je prejela več priznanj in nagrad: dve zlati plaketi z državnega tekmovanja (2015, 99 točk), drugo nagrado in zlato plaketo v violinskem duu s sestro Ano, drugo nagrado na tekmovanju Leon Pfeifer 2015, prvo mesto (100 točk) in finalni nastop na tekmovanju Svirel 2016, več prvih nagrad (100 točk) na Stringfestu v Sremski Mitrovici (2015, naziv laureat v duu s sestro Ano), prvo in absolutno nagrado (100 točk) na 10. tekmovanju Ars Nova v Trstu, drugo nagrado na tekmovanju komornih skupin Primož Ramovš 2015, na katerem sta s sestro krstno izvedli Sonato za dve violini Črta Sojerja Voglarja. Imela je dva recitala za Glasbeno mladino Ljubljane, decembra 2015 Glasbeno nedeljo v Unionu s Tomažem Lorenzem, sodelovala kot solistka (s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo) na dobrodelnem Miklavževem koncertu za Televizijo Slovenija. Imela je samostojne koncerte v Beogradu (SANU), Grožnjanu, Trstu, Splitu, Dubrovniku, Makarski, Logatcu, Sežani.
V šolskem letu 2016/2017 je koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra KGBL in koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra Konservatorijev za glasbo in balet ter umetniških gimnazij.
Izpopolnjevala se je na tečajih in poletnih šolah pri prof. Igorju Ozimu, prof. Wonji Kim-Ozim, prof. Vesni Stanković, prof. Latici Honda in prof. Arminu Sešku.

 

Nenad Lečić se je rodil leta 1979 v Čačku v Srbiji. Kmalu po prvih urah klavirja pri petih letih je zmagal na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Ko je pri enajstih letih uspešno debitiral z orkestrom, se je podal na koncertne turneje, snemal za radio in televizijo ter sodeloval v produkcijah zgoščenk. Pri trinajstih letih mu je RITV podelil nagrado za najboljšega mladega talenta. Leta 1992 je bil kot najmlajši študent sprejet v razred Igorja Lazka na Univerzi za glasbo v Beogradu. Študij je nadaljeval in končal na Univerzi za glasbo v Kölnu pri Arbu Valdmi in Pierru-Laurentu Aimardu. Izoblikoval se je pod vplivom delavnic pri mojstrih, kot so András Schiff, Vladimir Krainew, Alexander Lonquich, Peter Eötvös in kvartet Alban Berg. Po Evropi redno nastopa kot solist, solist z orkestrom ali kot član komornih zasedb po Evropi pa tudi v Koreji in na Japonskem. Z različnimi orkestri je sodeloval kot solist, med drugim s Simfoničnim orkestrom iz Bamberga, Evropskim komornim orkestrom, orkestrom Philharmonia in Beograjsko filharmonijo ter nastopal pod taktirko uglednih dirigentov, kot so Esa-Pekka Salonen, Jonathan Nott, Dennis Russel Davies, Konstantin Krimets, Mauricio Kagel in Mladen Jagust. Igra v komornih zasedbah z glasbeniki, kot so Pierre-Laurent Aimard, Johannes Moser, Ralph Manno, Guido Schiefen, Xenia Jankovic, Tamara Stefanovich, Christoph Richter in Katharina Deserno. Dolgo je poučeval na Univerzi za glasbo v Detmoldu, trenutno pa predava na Univerzi za glasbo in ples v Kölnu. Posnel je pet zgoščenk s solistično klavirsko in komorno glasbo.

Pianistka Hermina Hudnik je diplomirala na ljubljanski akademiji za glasbo v razredu prof. Andreja Jarca. Deluje kot korepetitorka na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani. Snemala je za arhiv Radia Slovenija in spremljala njihov mladinski ter otroški pevski zbor. Kot koreptitorka je sodelovala na številnih seminarjih za violino in violončelo. V duu z violončelistom Milanom Hudnikom sta krstno izvedla vrsto del slovenskih skladateljev. S klarinetistom Borisom Renerjem so igrali v Triu Unico. Koncertira tudi z drugimi uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki.

 

Na sporedu

R. Schumann: Adagio in Allegro, op. 70

S. Rahmaninov: Sonata za violončelo in klavir v g-molu, op. 19

***

E. Chausson: Poema op. 25

C.Saint-Saens: Introdukcija in Rondo Cappriccioso  op.28

 

 

Pomembne informacije

Splošni pogoji