DUO CLARIPIANO

Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev

19. april 2024
19.30
Dvorana Slavka Osterca, Slovenska filharmonija
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Dušan Sodja, klarinet
Tatjana Kaučič, klavir

Program:
Uroš Krek: Sonatina za klarinet in klavir
Janez Matičič: Canto rapsodico za klarinet in klavir*
Lojze Lebič: Invokacija (à Primož Ramovš) za klarinet in klavir
***
Nenad Firšt: Dnevnik za klarinet in klavir*
Corrado Rojac: Indaco e rame za klarinet in klavir**
Tadeja Vulc: Trio “Neskončnost” za klarinet, klavir in … muho

* posvečeno Duu Claripiano
** krstna izvedba

Nepogrešljivo središče sodobne glasbene ustvarjalnosti je tudi komorni cikel Koncertni atelje,  najstarejši koncertni dogodek Društva slovenskih skladateljev, ki je vstopil v svojo 58. sezono delovanja. Konceptualno nekoliko drugačen od idejno sicer sorodne Noči slovenskih skladateljev  je oblikovan kot preplet domačih novitet s slovensko in tujo sodobnostjo, s poudarkom na manj znanih in redkeje slišanih kompozicijah. Domače obarvani program črpa iz zakladnice komornih opusov nekaterih največjih klasikov slovenske glasbe 20. stoletja, ki jih uravnoteženo dopolnjujejo tri krstne izvedbe. Poustvarjalni izziv, ki ga Koncertni atelje  iz sezone v sezono ponuja izvajalcem, bosta tokrat sprejela Dušan Sodja in Tatjana Kaučič – Duo Claripiano, ambasador slovenske glasbene sedanjosti, poznan po muzikalno vznemirljivih in občutljivo intimnih interpretacijah.
V svoji bogati, 30-letni karieri sta glasbenika stkala dragocene vezi z mnogimi slovenskimi glasbeniki. Dolgoletna prijatelja sta bila na primer s klasični popolnosti zavezanim Urošem Krekom, v izrazu osebnim in v glasbeni izpovedi iskrenim skladateljem, ki je ostal zvest estetskim temeljem skladateljske poetike in tehnični dovršenosti. Sonatina, ki jo bomo slišali, je iz leta 1984.
Duo Claripiano je bil nekoč navdih tudi za razpoloženjsko miniaturo Canto rapsodico  (2005) Janeza Matičiča, samosvojega, med preteklostjo in prihodnostjo razpetega skladatelja, čigar glasbeni jezik zaznamujejo izvirnost, radovednost, nepredvidljivost, notranji nemir in otroška igrivost.
Interpreta redno sodelujeta tudi z Lojzetom Lebičem, čigar ugled in prepoznavnost odmevata daleč v mednarodni prostor. Skladatelj osebne, med zvočno silovitostjo in meditativno zadržanostjo razpete glasbene govorice je leta 2003 ustvaril skladbo Invokacija,  glasbo spomina, s katero se je poklonil stanovskemu sopotniku Primožu Ramovšu.
Na željo priznanega dua je leta 2000 ustvaril tehnično in izvajalsko precej zahtevno noviteto Dnevnik  tudi Nenad Firšt, skladatelj, ki z neposrednostjo izraza in sodobnim tehničnim sredstvom navkljub že desetletja ohranja stik s poslušalstvom.
Uspešnemu instrumentalnemu dvojcu so skladatelji še danes močno naklonjeni. Novo delo je tokrat spisal Tržačan Corrado Rojac, v prvi vrsti koncertni harmonikar, a tudi sodobni sintaksi zapisani ustvarjalec. V novi preobleki pa bo zazvenela tudi skladba Tadeje Vulc, skladateljice, enako prepričljive na polju vokalne kot instrumentalne glasbe: Trio za alt saksofon in klavir  iz leta 2008 to pot prvič v različici za klarinet in klavir.

Pred začetkom koncerta bo ob 19.00 potekal pogovor z avtorji in izvajalci, ki ga bo moderiral Nenad Firšt.

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Sorodni dogodki

72, Ljubljana Festival (20. 6.-3. 9. 2024)