Doroteja Cestnik Spasić, pevska pedagoginja

Koncert ob dodelitvi nagrade za življenjsko delo Frana Gerbiča

26. april 2019
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Profesorica DOROTEJA CESTNIK SPASIĆ, se je rodila slovenskim staršem iz Trbovlj. Z njimi se je potem preselila v Sarajevo. Svojo glasbeno pot he začela kot zborovska pevka pri katoliških dekletih in kmalu postala solistka na koru. Sprva se je učila klavir, nato pa nadaljevala s solopetjem na srednji glasbeni šoli v Sarajevu. V tem času je pela v tamkajšnjem radijskem zboru. Študij je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani in leta 1960 diplomirala v razredu profesorja Julija Betetta.

Takoj po diplomi se je uveljavila kot solistka operne hiše v Sarajevu. V tem času je spoznala svojega moža, takrat še štipendista, ki pa je kmalu postal eden izmed sarajevskih vodilnih dirigentov. Poustvarila je vrsto zahtevnih vlog kot so: Siebel v Gounodovi operi Faust, Musetta v Puccinijevi operi La Boheme, Marcelina v Beethovnovem Fideliu, Marinka v Smetanovi Prodani nevesti, naslovno vlogo v Donizzetijevi operi Lucrezia Borgia, Cherubin v Mozartovi Figarovi svatbi, Ida v Straussovem Netopirju in druge.

Nastopala je v večjih mestih Jugoslavije, v Plovdivu in Budimpešti in na glasbenih festivalih v Arandželovcu, Ohridu, Ljubljani, Budvi in Kraljevu.

Leta 1965 je v Sarajevu začela s pedagoškim delom. Nato je od leta 1980 poučevala v Beogradu in dobila 1985. leta nagrado Zveze društev glasbenih pedagogov Srbije za izredne pedagoške rezultate.

V Beogradu je veliko pela za glasbeno mladino, nato pa je na te koncerte čedalje bolj vključevala svoje učence. Vodila je seminarje za učitelje in učence solopetja v Leskovcu, Slavonskem Brodu, Sarajevu, Dubrovniku in Ljubljani in bila članica žirij na republiških in zveznih tekmovanjih. Bila je članica žirije na zadnjem državnem tekmovanju nekdanje Jugoslavije l. 1991 v Hercegnovem.

Leta 1992 se je preselila v Ljubljano. Solopetje je začela poučevati na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, pa tudi na Glasbeni šoli Vič Rudnik in Glasbeni šoli Trebnje. Bila je tudi med ustanovitelji Društva slovenskih pevskih pedagogov l. 1991, v okviru katerega se je vključevala v njegove aktivnosti. S soglasno odločitvijo članov društva je od leta 2009 njegova častna članica.

Z bogatimi umetniškimi in pedagoškimi izkušnjami je v svojih letih poučevanja v Srbiji in Sloveniji vzgojila vrsto pevcev, ki so na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih dosegali izjemne uspehe in najvišja mesta. Njeni učenci so uspešno nadaljevali svoj študij na akademijah po Evropi in Ameriki, nekateri so postali vodilni solisti v večjih opernih hišah, veliko med njimi je danes uspešnih pevskih pedagogov.

Med njimi so: Monika Bohinec, Elvira Hasanagić, Jerica Steklasa, Željko Lučić, Slavko Savinšek, Ivan Arnšek, Sanela Redžepagić, Katja Konvalinka, Irene Yebuah Tiran, Barbara Lotrič, Janja Hvala, Andreja Brlec Geržina, Aneta Ilić, Violeta Radaković, Maja Jović, Miljenko Djuran, Edita Garčević Koželj,…

Za uspešnost na umetniškem in pedagoškem področju ji je bil leta 1993 podeljen strokovni naziv svetnica, leta 2002 pa ji je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana za izredne zasluge pri vzgoji mladih slovenskih pevcev podelil Škerjančevo diplomo. Letos ji je Zveza slovenskih glasbenih šol (ZSGŠ) podelila nagrado Frana Gerbiča, za življenjsko delo in izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.

Profesorica Doroteja Cestnik Spasić je bila v svojem dolgoletnem delu tudi izjemna mentorica mlajšim profesorjem, ki danes nadaljujejo njeno pedagoško poslanstvo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in drugih glasbenih inštitucijah.

S svojo vztrajnostjo, natančnostjo, bogatim znanjem in izkušnjami je svetovala, spodbujala in usmerjala njihovo delo in še dandanes se pevski učitelji obračajo nanjo za nasvete in mnenje.

Pomembne informacije

Splošni pogoji