Dominik Rus, trobenta
Kitarski duo Mayaka

7. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

21. januar 2021
18.30
Facebook profil Festivala Ljubljana
Brezplačen ogled
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Obveščamo vas, da bo ogled koncerta Dominika Rusa in Kitarskega dua Mayaka možen na Facebook profilu Festivala Ljubljana v četrtek, 21. 1. ob 18.30. Ogled koncerta je brezplačen.

Dominik Rus, trobenta
Nadja Rus, klavir

Kitarski duo Mayaka
Jaka Škoberne, kitara
Maja Kralj, kitara

Program:
G. Torelli: Koncert za trobento in godala v D-duru
H. Tomasi: Koncert za trobento in orkester
E. Bozza: Rustiques
T. Slakan: Trumpetness

F. Carulli: Serenada v A-duru za dve kitari, op. 96, št. 1
M. Castelnuovo Tedesco: Fuga Elegiaca
E. Granados: Poetični valčki

Dominik Rus je začel igrati trobento z desetimi leti na Glasbeni šoli Vrhnika. Po uspešno opravljenih sprejemnih preizkusih je šolanje nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Mateju Rihterju. Trenutno je študent drugega letnika magistrskega študija trobente na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Tiborja Kerekeša. Na državnem tekmovanju Temsig je leta 2017 prejel srebrno plaketo, tri leta kasneje je na istem tekmovanju prejel zlato plaketo in drugo nagrado ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Na prvem tekmovanju trobilcev Akademije za glasbo v Ljubljani Brass AG Competition je prejel drugo nagrado. Sodeluje z različnimi orkestri po Sloveniji, kot so Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester Slovenske policije, Pihalni orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Je član Trobilnega kvinteta Schaka in Trobilnega ansambla Brass AG. Redno se udeležuje seminarjev pri priznanih slovenskih in tujih profesorjih, kot so Håkan Hardenberger, Reinhold Friedrich, Fruzsina Hara, Thomas Gansch, Laura Vukobratović, Ottaviano Cristofoli, Jeroen Berwaerts, Jure Gradišnik, Aleš Klančar.

Nadja Rus je z odliko končala študij klavirja na Akademiji za glasbo Ljubljana v razredu red. prof. Hinka Haasa. Poleg tega je končala študij predmeta klavirski duo na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Na mednarodnih in državnih tekmovanjih je bila vselej prejemnica katere od nagrad. Redno se je udeleževala mednarodnih poletnih šol in seminarjev v Sloveniji in tujini pri priznanih profesorjih, kot so Kevin Robert Orr, Chiara Bertoglio, Tatjana Ognjanović, Agathe Leimoni, Jurij Bogdanov, Borislava Taneva, Claudio Constantini. Je članica Klavirskega dua Scaramouche, s katerim je prejela dve prvi nagradi in zlati plaketi na državnem tekmovanju Temsig ter šest prvih nagrad, dve drugi in eno tretjo na mednarodnih tekmovanjih. Skupaj z Nežo Koželj sta na tekmovanju Golden Classical Music Awards prejeli zlato plaketo in prvo nagrado in s tem nastop v dvorani Weill Recital Hall v Carnegie Hallu v New Yorku. Septembra 2015 sta članici dua kot solistki nastopili z Orkestrom SNG Maribor in za izvedbo prejeli Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Leto kasneje sta kot solistki nastopili z enim najboljših mladinskih orkestrov na svetu, Mladinskim orkestrom Evropske unije, pod vodstvom svetovno priznanega dirigenta Vasilija Petrenka. Redno koncertira z bratoma kontrabasistom Grego Rusom in trobentačem Dominikom Rusom.

Jaka Škoberne je kitaro začel igrati pri šestih letih pri profesorju Vojislavu Slijepčeviću na Glasbeni šoli Lendava, kasneje pa pri učitelju Dušanu Stojanoviću. Po osnovni šoli Franceta Prešerna Črenšovci je opravil sprejemne preizkuse iz glasbene nadarjenosti na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor in tam štiri leta izpopolnjeval svoje kitarsko znanje v razredu profesorja Vojka Vešligaja. Med šolanjem se je udeležil mednarodnih in državnih tekmovanj v Sloveniji in tujini. Najvišje rezultate je dosegel na tekmovanjih, kot so Guitar open festival Subotica 2012, prvo mesto, zlato priznanje; Temsig 2017, kitarski duo, zlata plaketa; Svirel 2018, zlato priznanje; Dnevi kitare Krško 2013, 2014, 2015, 2016, 2018, zlata priznanja, ter Temsig 2020, kitarski duo, prva nagrada, zlato plaketa in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe in skladbe slovenskega avtorja. Dodatno se je izobraževal na seminarjih in mojstrskih tečajih, pri več priznanih profesorjih, kot so Miloš Janjić, Paolo Pegoraro, David Pavlovits, Nejc Kuhar, Mak Grgić, Istvan Roemer, Jure Cerkovnik, Jimmy Liu, Hugo Fernando Gonzalez Zurita in drugi. Po končanem šolanju na Konservatoriju v Mariboru se je začel šolati na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer ga trenutno poučuje profesor Tomaž Rajterič.

Maja Kralj je svojo glasbeno pot začela pri sedmih letih v Glasbeni šoli Sežana. Osem let je pouk kitare obiskovala pri profesorici Nataši Črnugelj. Leta 2014 je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu profesorja Antona Črnuglja. Leta 2019 se je začela šolati na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer jo kitaro poučuje profesor Andrej Grafenauer. Na nižji in srednji glasbeni šoli je redno nastopala in se udeležila veliko tekmovanj tako doma kot v tujini. Med najuspešnejše rezultate sodijo zlato priznanje na festivalu Dnevi kitare Krško 2016, druga nagrada na 2. Zagreb guitar festival (2016), prva nagrada na 3. Zagreb guitar festival (2017), druga nagrada ter zlato priznanje na državnem tekmovanju Temsig 2017, v kitarskem duu s Tinetom Črnugljem, prva nagrada na Tekmovanju mladih talentov in na XVI. mednarodnem švedskem kitarskem festivalu 2019 ter prva nagrada, zlato priznanje in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe in skladbe slovenskega avtorja na državnem tekmovanju Temsig 2020 kot članica kitarskega dua Mayaka s kitaristom Jako Škobernetom. Redno se udeležuje tudi mednarodnih festivalov, na katerih svoje znanje izpopolnjuje pri priznanih profesorjih. Na mednarodnih festivalih po Evropi je sodelovala s številnimi profesorji, kot so Judicaël Perroy, Aniello Desiderio, Paolo Pegoraro, Ištvan Römer, Mak Grgić, Nejc Kuhar, Jure Cerkovnik, Johann Palier, Xuefei Yang, Andrea de Vitis, Costas Cotsiolis, Olaf van Gonnisen, Laura Young, Margarita Escarpa, Alvaro Pierri, Brian Head, Gabriel Bianco, Stephanie Jones, Anders Miolin in drugi.

Pomembne informacije

Splošni pogoji