DARKO BRLEK JE PREJEL RED ZA ZASLUGE

5. julij 2018
/

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Darku Brleku, direktorju in umetniškemu vodji Festivala Ljubljana, je danes  v Veliki dvorani Predsedniške palače predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil prestižno državno odlikovanje – red za zasluge.  Brlek je odlikovanje prejel za prispevek k slovenski kulturi ter zasluge za programsko odličnost in mednarodno odmevnost kulturno-umetniških prireditev.

Na današnji slovesnosti je državno odlikovanje prejela tudi pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak, ki je za življenjsko delo in izjemen opus na področju slovenske in svetovne glasbene poustvarjalnosti prejela zlati red za zasluge.

 

Darko Brlek že več kot 25 let, z izjemnim umetniškim čutom, vrhunskim znanjem in veliko mero vztrajnosti, uspešno vodi najstarejši festival v Sloveniji in največjega v regiji. Kot so zapisali v utemeljitvi, so »njegovi uspehi bistveno sooblikovali kakovostno kulturno-umetniško življenje Slovenije in pomembno prispevali k njenemu ugledu v mednarodnem prostoru.«

Festival Ljubljana je pod vodstvom Darka Brleka v nekaj letih postal primerljiv z največjimi in najpomembnejšimi evropskimi festivali, v zadnjih 25 letih pa je gostil  mnoge največje svetovne umetnike.

Brlek je na Festivalu Ljubljana uvedel številne novosti, poglobil je sodelovanje z Evropskim združenjem festivalom, ki ga je  kot predsednik 12 let tudi uspešno vodil, ter občutno povečal število prireditev in obiskovalcev.

 

Darko Brlek je v zahvali poudaril izjemen pomen podpore, ki jo Festivalu Ljubljana namenjajo Mestna občina Ljubljana in njen župan Zoran Janković ter številni zvesti sponzorji in obiskovalci. Opozoril je tudi na pomen izobraževanja, kulture in športa ter na problematiko pomanjkljivega financiranja teh pomembnih področij.

 

Ljubljana, 4.7.2018

Pomembne informacije

Splošni pogoji