BOJAN ILKOSKI, violina
DINO IMERI, klavir

15. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

2. april 2020
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Zaradi povečane stopnje tveganja prenosa novega koronavirusa smo primorani odpovedati koncert violinista Bojana Ilkoskega in pianista Dina Imerija. O ostalih informacijah vas bomo obveščali sproti. Hvala za razumevanje.

BOJAN ILKOSKI, violin

DINO IMERI, klavir

Na sporedu:

M. Ravel: Sonata za violino in klavir št. 2 v G-duru
M. Ravel: La Valse

***
F. Liszt: Madžarska rapsodija št. 2 v cis-molu (kadenca: Dino Imeri)
C. Franck: Sonata za violino in klavir v A-duru

Bojan Ilkoski se je začel učiti violino pri sedmih letih na SMBEC Ilija Nikolovski-Luj v Skopju. Njegov prvi stik z inštrumentom je potekal pod budnim očesom prof. R. Dimitrieva, diplomiral pa je na Fakulteti za glasbeno umetnost Skopje v razredu prof. O. Kondratenka. Ilkoski je uspešno nastopil na solističnih koncertih v Makedoniji, Srbiji, na Hrvaškem, v Bolgariji in Romuniji. Nastopil je tudi z Makedonsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom FMU ter Komornim orkestrom solistov FMU. Mladi violinist je leta 2009 izvedel svoj prvi solistični recital v galeriji Daut Pašin hamama. Je član Komornega orkestra Jeunesses Musicales Macedonia, v katerem je imel priložnost sodelovati z umetniki, kot so Gabriel Kameda, Miša Katz, Saša Nikolovski-Gjumar, Dijana Ilkoski, Kokan Dimuševski in drugi. Nastopil je na festivalih Ohridsko poletje, Bitolsko poletje, Interfest in Skopsko poletje. Ilkoski je od pred kratkim član Makedonske filharmonije in Orkestra produkcijske hiše FAME’S.

Dino Imeri je eden najodličnejših makedonskih pianistov. Prepoznan je po svojem delu v klasični glasbi in tudi vrsti drugih žanrov. Na nastopih s Strasbourško filharmonijo, Makedonsko filharmonijo, Sofijsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom FMU, orkestrom Makedonske opere in baleta ter Komornim orkestrom JMM je bil deležen izjemnega sprejema pri občinstvu in kritikih. Izvajal je recitale na številnih prestižnih evropskih prizoriščih in festivalih, kot so dvorana Vatroslava Lisinskega v Zagrebu (Hrvaška), dvorec Esterházy v Železnem (Avstrija), Lisztzentrum v Raidingu (Avstrija), festival Piano Plage v Ouistrehamu (Francija), Ohridsko poletje, Skopsko poletje, Interfest Bitola itd. Sodeloval je s številnimi vodilnimi glasbeniki, kot so dirigenti Najden Todorov, Emil Tabakov, Saša Nikolovski-Gjumar, Borjan Canev, Dijana Imeri Ilkoska, Josep Vicent, pevci Ana in Igor Durlovski, Blagoj Nacoski, Libuse Santorisova, Aleksej Šapovalov, Luigi Schifano, Biljana Josifov, instrumentalisti Vlatko Stefanovski, Adi Imeri, Bojan Ilkoski, Marija Vrškova idr. Za svoje humanitarno delo je prejel nagrado matere Tereze v Skopju, za glasbene dosežke pa nagrado Fundacije Tomislava Zografskega, nagrado virtuosi ter številne druge državne in mednarodne nagrade. Od leta 2019 je izredni profesor (docent) na Fakulteti za glasbeno umetnost v Skopju, kjer poučuje klavir, komorno glasbo ter klavir v kontekstu in spremljavi.

Pomembne informacije

Splošni pogoji