Odsevi Tartinija

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Bernardo Brizani, violončelo

16. julij 2020
21.00
Slovenska filharmonija
29€, 19 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Program:
G. Tartini: Sinfonia za godala v A-duru, C. 538
J. Haydn: Koncert za violončelo in orkester št. 1 v C-duru, , H. 7b/1
***
G. Tartini: Sinfonia za godala v G-duru
U. Krek: Sonatina za godala
G. Tartini: Sinfonia v D-duru

Violončelist Bernardo Brizani je znana glasbena osebnost Ljubljana Festivala. Na Akademijo za glasbo v Ljubljani je bil sprejet pri petnajstih letih zaradi izredne glasbene nadarjenosti, v istem obdobju je končal šestletni študij na Konservatoriju za glasbo v Fiesolah. Študij je opravil tudi na uglednih evropskih akademijah pri slavnih profesorjih violončela, kot so Igor Škerjanc (Ljubljana), Natalia Gutman (Firence), Claudio Bohórquez (Stuttgart) in Ksenija Jankovič (Detmold). Bernardo Brizani, ki zadnji dve sezoni deluje kot akademik pri Bamberških simfonikih, je večkrat nagrajeni violončelist mednarodnih in domačih tekmovanj. Kot solist in v komornih zasedbah je nastopil na številnih najpomembnejših koncertnih prizoriščih doma pa tudi v Minnesoti (ZDA), Bruslju, Semmeringu, Baden Badnu ter znameniti newyorški dvorani Kosciuszko Foundation Auditorium kot prvi izmed treh nagrajencev tekmovanja The Alexander & Buono Competitions leta 2010. Leta 2012 je postal prejemnik študentske Prešernove nagrade. Komorni orkester Slovenske filharmonije je ansambel štirinajstih godalcev, sicer članov komornega orkestra Slovenske filharmonije. Ustanovil ga je takratni direktor Slovenske filharmonije Boris Šinigoj, izjemen potencial ideje pa je podprlo tudi Ministrstvo za kulturo. V petindvajsetih letih delovanja je ansambel odigral več kot 400 koncertov doma in v tujini, redno nastopa tudi na ljubljanskem poletnem festivalu.
Letos obeležujemo 250-letnico smrti slovitega violinista, violinskega pedagoga, skladatelja in glasbenega teoretika Giuseppeja Tartinija, rojenega v Piranu. Koncert je spremljevalni dogodek 68. Ljubljana Festivala in bo potekal v okviru evropskega čezmejnega projekta tARTini, ki je sofinanciran iz programa čezmejnega delovanja Italija-Slovenija, z namenom spodbujanja kulturnega turizma in promocije kulturne dediščine povezuje institucije od Pirana prek Ljubljane in Trsta do Padove. Na spored so tako umeščene kar tri njegove Sinfonie, prisluhnili pa bomo tudi virtuoznemu Haydnovemu biserju, prvemu Koncertu za violončelo, ki je znan po izredni interpretativni zahtevnosti violončelističnega parta ter delu slovenskega skladatelja Uroša Kreka.

 

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci,

obveščamo vas, da sta skladno z Odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, v zaprtih javnih prostorih obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter razkuževanje rok.

Glede na obvezne predpisane preventivne ukrepe vse obiskovalce prosimo, da s seboj prinesejo svoje ustrezno zaščitno sredstvo, ki pokrije ustni in nosni predel obraza. V izogib zapletom predlagamo, da s seboj prinesete zaščitno masko.

Z namenom varovanja zdravja drugih udeležencev in nastopajočih si pridržujemo pravico, da obiskovalcu, ki ob vstopu na prizorišče s seboj ne bo imel ustreznega zaščitnega sredstva, ki pokrije ustni in nosni predel obraza, ali pa si ne bo želel razkužiti rok, ne dovolimo vstopa na prizorišče. Izrecno vas obveščamo, da vam v takšnem primeru ne bomo povrnili kupnine za vstopnico.

Nadalje si z namenom varovanja zdravja drugih udeležencev in nastopajočih pridržujemo pravico, da obiskovalcu, ki med dogodkom ne bo uporabljal ustreznega zaščitnega sredstva, ki pokrije ustni in nosni predel obraza (na primer, ker bo sredstvo snel z obraza), ali ki bo s svojimi ravnanji kakorkoli drugače ogrožal zdravje drugih udeležencev, odrečemo nadaljnjo pravico prisostvovati na prireditvi, in ga tudi odstranimo s pomočjo varnostne službe.

Obveščamo vas, da si v primeru vzpostavitve dodatnih omejevalnih ukrepov (na primer, vendar ne izključno, merjenje posameznikove telesne temperature) pridržujemo pravico, da posamezniku ob kakršnihkoli zadržkih zdravstvene narave ne dovolimo vstopiti na prizorišče.

Vse obiskovalce vljudno prosimo, da se obveznih in priporočenih preventivnih ukrepov za omejevanje širjenja virusa SARS-CoV-2 dosledno držijo ter s tem poskrbijo za svoje zdravje in zdravje drugih.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Pomembne informacije

Splošni pogoji