Bartosz Skłodowski, klavir
Blaž Starc, saksofon

10. koncert mednarodnega glasbenega cikla

8. marec 2018
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Bartosz Skłodowski, klavir

Program:

L. van Beethoven: Sonata v f-molu št. 23, op. 57, “Appasionata”

F. Chopin: Fantazija v f-molu, op. 49

***

Blaž Starc, saksofon

Azzeh Fada, klavir

Program:

H. Tomasi: Koncert za altovski saksofon in orkester

R. Muczynski: Sonata za altovski saksofon in klavir, op. 29

T. Escaich: Bitka za solo altovski saksofon

A. Piazzolla: Tango Etuda št. 3

 

Leta 1993 rojeni Poljak Bartosz Skłodowski je pri sedmih letih začel igrati klavir v Jeleniji Gori pod mentorstvom Ewe Wieczorek in kasneje Irine Oleszkiewicz. Leta 2012 je začel študirati na Glasbeni akademiji Stanislava Moniuszka v Gdansku v razredu Waldemarja Wojtala, komorno igro pa ga poučuje Bogna Czerwinska-Szymula. Svoj glasbeni potencial je izpopolnjeval tudi na mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih, kot so Andrzej Jasinski, Zbigniew Raubo, Wojciech Switala, Andrzej Tatarski, Piotr Paleczny. Je nagrajenec nacionalnih in mednarodnih tekmovanj; nazadnje je maja 2017 prejel prvo nagrado na tekmovanju Mauro Paolo Monopoli v italijanskem kraju Barletta. Redno nastopa bodisi solistično bodisi v komornih zasedbah, koncertiral pa je že v Nemčiji, Italiji, Sloveniji, na Češkem, po domači Poljski, v Bruslju je ob 200. obletnici Chopinovega rojstva izvedel njegov Drugi klavirski koncert. V prihodnje bo nastopil na Tajvanu s Tajvanskim nacionalnim simfoničnim orkestrom.

Saksofonist Blaž Starc, rojen leta 1998 v Ljubljani, je nižjo glasbeno šolo naredil v Radljah ob Dravi v razredu Dejana Kusa. Leta 2013 je začel obiskovati Konservatorij za glasbo in balet Maribor pri Petru Krudru. Sodeluje s številnimi glasbenimi zasedbami in je član Big Banda in pihalnega orkestra Radlje. Udeležil se je številnih glasbenih tekmovanj in med najvišjimi rezultati dosegel: dve prvi nagradi na tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu (enkrat s kvartetom), prvo nagrado in prvo mesto v Povolettu, eno prvo in eno drugo nagrado na tekmovanju pihalcev in trobilcev v Varaždinu, štiri zlata priznanja na mednarodnem tekmovanju Svirel (leta 2017 tudi vseh sto točk). Izpopolnjeval se je pri znanih glasbenikih, kot so Tomislav Žužak, Dragan Sremec, Jean-Yves Fourmeau, Saša Nestorovič, Arno Bornkamp, Jean-Marie Londeix, Jean-Denis Michat, Matjaž Drevenšek, Claude Delangle, Jure Pukl, Philippe Giess, Rico Gubler. Kot solist je nastopil s pihalnih orkestrom in revijskim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Fada Azzeh je v Ljutomeru je končala Glasbeno šolo Slavka Osterca, šolanje je nadaljevala pri Marjani Mlakar in Planinki Jurišić-Atić na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru. V razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak na Akademiji za glasbo v Ljubljani je končala dodiplomski in leta 2009 tudi podiplomski študij. Na študijski izmenjavi Erasmus je v Kölnu obiskovala lekcije klavirja pri Arbu Valdmi. Izpopolnjevala se je tudi na poletnih klavirskih šolah in seminarjih pri Arbu Valdmi, Sijavušu Gadžijevu, Igorju Lazku, Konstantinu Boginu, Riti Kinka, Petru Toperczerju in drugih. Prejela je več priznanj in tekmovalnih nagrad, tudi diplomo Romana Klasinca SGBŠ Maribor ter študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za leto 2005 za izvedbo Griegovega Klavirskega koncerta v a-molu s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor. Solistično je nastopila še s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani. Zaposlena je kot profesorica klavirja in korepetitorka na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru.

Pomembne informacije

Splošni pogoji