ARTURO O’FARRILL & AFRO LATIN JAZZ ORCHESTRA

Jazz koncert leta

 
 
30. junij 2024
21.00
Križanke
39 €, 49 €, 59 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Afro Latin Jazz Orchestra
Arturo O’Farrill, klavir
Jasper Dutz, alt saksofon
Sun Yoo, alt saksofon
Ivan Renta, tenor saksofon
Berta Moreno, tenor saksofon
Larry Bustamante, bariton saksofon
Seneca Black, trobenta
Jim Seeley, trobenta
Bryan Davis, trobenta
Rachel Therrien, trobenta
Jasim Perales, pozavna
Rafi Malkiel, pozavna
Juanga Lakunza, pozavna
Earl Mcintyre, bas pozavna
Keisel Jimenez, konge
Carlos Maldonado, tolkala
Raul Reyes, bas
Vince Cherico, bobni

Jeseni 1947 sta veliki Dizzy Gillespie in njegov prijatelj trobentač Mario Bauzá v Carnegie Hallu prvič predstavila skladbe, ki so raziskovale povezavo med afrokubansko glasbo in jazzom. Kmalu potem je Arturov oče kubanskega rodu Chico O’Farrill, pianist, skladatelj in vodja orkestra, začel sodelovati z velikani, med katerimi so bili Count Basie, Dizzy Gillespie, Stan Getz iz sveta jazza, v navezi z latinom pa z Machitom, Celio Cruz, Titom Puentejem … Izkušnje v Mehiki rojenega Artura so se tudi po zaslugi njegove matere, pevke Lupe Valero, nakopičile v močno glasbi predano osebnost, ki se je razvijala v mladosti ob igranju klavirja, še posebej po letu 1965, ko se je družina iz Mehike preselila v New York. Formalno glasbeno izobrazbo je pridobival na Srednji šoli za glasbo, umetnost in uprizoritvene umetnosti LaGuardia, Šoli za glasbo Manhattan in Konservatoriju za glasbo v Brooklynu. Ob koncu 70. let je njegov talent prva zaznala Carla Bley.
Danes govorimo o Arturu O’Farrillu kot vodji najpomembnejšega latino-jazz big banda na sceni, s katerim je dobil sedem grammyjev, zadnjega lani za album Fandango at the Wall in New York.
Po svetu je v zadnjih desetletjih zelo malo možnosti koncertnih srečanj z velikimi orkestri. Tokrat bomo Arturov big band prvič slišali v Sloveniji, sicer bo to njegov edini koncert v Evropi.

V sodelovanju z: Brane Rončel

Pomembne informacije

Splošni pogoji