Ansambel Gustava Mahlerja

Aleksej Kornienko, klavir in dirigent
Elena Denisova, violina

21. julij 2020
21.00
Preddverje Križank
29€, 19€

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.
  • ansambel sta ustanovila violinistka Elena Denisova in dirigent ter pianist Aleksej Kornienko
  • Elena Denisova je ena izmed mednarodno priznanih violinistk, ki posega tudi po najbolj zahtevnih glasbenih delih
  • pozornost posvečajo manj znanim delom in na novo osvetljujejo že znana dela
  • izbrani krog solistov

Program:
L. van Beethoven: Ariji iz opere Fidelio za violino in orkester, transkripciji F. Hummel*
L. van Beethoven: Koncert za violino in orkester št. 2 v B-duru, transkripcija Koncerta za klavir in orkester št. 2 v B-duru, op. 19, F. Hummel*
F. Mendelssohn – Bartholdy: Koncert za klavir, violino in godalni orkester v d-molu

*svetovna premiera

Pozornost v tem programu takoj pritegne Koncert za violino št. 2 Ludwiga van Beethovna, ki ga je skladatelj Franz Hummel napisal na pobudo violinistke Elene Denisove, in to kot transkripcijo Koncerta za klavir št. 2, op. 19. Znano je, da je Beethoven naredil obraten korak; priljubljeni in umetelno zasnovani Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 61, je na pobudo Muzia Clementija transkribiral v ne prav slavni Koncert za klavir v D-duru, op. 61a. Franz Hummel je sprejel izziv transkripcije iz dveh razlogov; prvi je ta, da ga je za to prosila nadarjena violinistka Elena Denisova, ki lahko zagotovi odlično izvedbo, in drugi, ker globoka in mojstrsko zasnovana Beethovnova glasba dopušča takšne ustvarjalne posege.
Ansambel Gustava Mahlerja sta leta 1996 ustanovila violinistka Elena Denisova in pianist Aleksej Kornienko. Sestavlja ga krog posebej izbranih solistov, ki zmorejo s svojimi brezhibnimi izvedbami ustvariti edinstvena glasbena doživetja, pa naj igrajo redko slišane ali najbolj znane skladbe iz repertoarja za komorne orkestre. Ansambel je reden gost Festivala Wörthensee Classics, pogosto nastopa v Konzerthausu na Dunaju in na drugih koncertnih prizoriščih v mestu. Odmevni so bili nastopi na Nizozemskem, Finskem in v Italiji.

Pomembne informacije

Splošni pogoji