Andrej Inkret: In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek

Anton Podbevšek Teater
Režiser: Matjaž Berger

9. julij 2021
21.00
Pergola, Križanke
19 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Adaptacija besedila: Eva Mahkovic, Matjaž Berger
Glasba: Duo Silence
Scenografa: Simon Žižek, Matjaž Berger
Kostumograf: Peter Movrin, Metod Črešnar
Asistentka kostumografije: Nataša Recer
Oblikovanje videa: Iztok H. Šuc, Gašper Vovk, Gašper Brezovar
Koreograf: Gregor Luštek
Lektura: Živa Čebulj
Produkcijska ekipa Anton Podbevšek Teatra

Zasedba:
Borut Doljšak, Peter Harl, Barbara Ribnikar (zamenjava za Anušo Kodelja), Matija Rupel, Mario Dragojević, Vitorija Zdovc, Timotej Novaković, Gregor Podričnik, Lovro Zafred, Gregor Čušin, Pavle Ravnohrib, Janez Hočevar, Gal Žižek

Koprodukcija: Anton Podbevšek Teater, SNG Nova Gorica; v sodelovanju s Cankarjevim domom, Ljubljana, in Galerijo Božidarja Jakca, Kostanjevica na Krki

V času predprodaje, ki traja od 25. 5. do 24. 6. so člani Kluba Festivala Ljubljana upravičeni do 20% popusta, v redni prodaji pa do 10% popusta na nakup vstopnic. V klub se lahko včlanite tukaj.

Uprizoritev In stoletje bo zardelo, ki temelji na monografiji Andreja Inkreta, zamejuje obdobje Kocbekovega življenja med letoma 1928 in 1952. Je kompleksna biografija, socialistični primer melodramatske zgodbe o soutemeljitelju gibanja, ki je odporniško in hkrati državotvorno. V anticipaciji novonastalega družbenega in razrednega konteksta ga njegovi soborci – tovariši dojemajo in obsodijo kot prekršek, kot nekaj, kar štrli ven, kot nazorskega in etičnega troublemakerja, outsiderja … Zgodba se zaplete, ko glavni junak ob nominalno visokih državnih funkcijah, ki jih opravlja (minister za Slovenijo v vladi DFJ, podpredsednik Prezidija Ljudske skupščine LR Slovenije in član Glavnega odbora OF Slovenije), nastopi kot umetnik, ki z umetnostjo artikulira etične dileme herojskega vojnega obdobja – tudi vprašanja vojnih obračunov, vključno z likvidacijami. Vprašanja so etična, religiozna in predvsem politična. Izvrstni mladi igralci izvedejo dokumentarno rekonstrukcijo dela dogodkov iz Kocbekovega predvojnega časa, partizanstva in tovarišije ter anateme, ki jo je sprožila zbirka novel Strah in pogum.
V uprizoritvi nastopa ekspedicija mladih igralcev: Kocbeka do leta 1945 uprizarja Borut Doljšak, poznejšega Peter Harl, ženo Zdravko Barbara Ribnikar kot zamenjava za Anušo Kodelja, Borisa Kidriča Matija Rupel, Edvarda Kardelja Gregor Podričnik, Josipa Vidmarja Timotej Novakovič, žurnalista Lovro Zafred, naratorja sta Tori Zdovc in Mario Dragojević. Uprizoritev o zvestobi in drži, gesti in uporu v sklepnem delu preide v interpretacijo Kocbekovih pesmi v izvedbi Gregorja Čušina, Pavleta Ravnohriba, Tori Zdovc, Barbare Ribnikar in Dua Silence ter v kratek manifest Alaina Badiouja o etiki v izvedbi Janeza Hočevarja. Uprizoritev je nastajala kot študij z ekskurzijami po Kočevskem rogu, s predavanji o času in obdobju Edvarda Kocbeka (Aleš Gabrič), z glasbo Dua Silence, koreografijo Gregorja Luštka in režijo Matjaža Bergerja.

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Vse obiskovalce obveščamo, da se v skladu z Odlokom o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 73/2021) lahko javne kulturne prireditve udeležijo le končni uporabniki, ki izpolnjujejo z odlokom določena merila. Več informacij tukaj.