SAMANTA ŠKORJA, klarinet
ANAMARIJA LAJH, flavta

8. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

19. januar 2023
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Samanta Škorja, klarinet
Stefan Pajanović, klavir

Anamarija Lajh, flavta
Angelika Lajh, klavir

Program:
E. Chausson: Andante in allegro za klarinet in klavir
J. Brahms:
Sonata za klarinet in klavir št. 1 v f-molu, op. 120
***
G. Ph. Telemann: Fantazija št. 3 v h-molu, TWV 40:4
C. Saint-Saëns:
Odelette, op. 162
E. Varèse:
Density 21.5
E. Schulhoff:
Sonata za flavto in klavir, op. 61, WV 86

Samanta Škorja (1997) je po maturi na Umetniški gimnaziji Koper v razredu Boruta Vatovca diplomirala in magistrirala na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Jožeta Kotarja. Magistrirala je tudi na Visoki šoli za glasbo v Ženevi v razredu Romaina Guyota. Udeležila se je mnogih tekmovanj in dosegla visoke rezultate, od tega štiri zlate plakete in tri prve nagrade na TEMSIGU, zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Svirel, zlati plaketi in prvi nagradi na mednarodnih tekmovanjih Marco Fiorindo v Torinu in Emona festival, prvo, drugo in tretjo nagrado na mednarodnem tekmovanju Città di Carlino, absolutno prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu, tretjo nagrado na Tajskem mednarodnem tekmovanju za klarinetiste ter leta 2021 prve nagrade na tekmovanju UniWindLjubljana, Francoskem glasbenem tekmovanju, Mednarodnem glasbenem tekmovanju v Cluju in mednarodnem tekmovanju za pihalce in trobilce v Varaždinu Woodwind & Brass Grand Prix. Kot solistka je nastopila s filharmoničnimi orkestri iz Transilvanije, Braşova in Državne filharmonije Dinu Lipatti, Satu Mare v Romuniji, s simfoničnimi orkestri KGBL, RTV Slovenija in SNG Maribor ter Orkestrom Slovenske vojske. Kot substitutka sodeluje v Orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnem orkestru RTV Slovenija in Policijskem orkestru. Sodelovala je v Mediteranskem mladinskem orkestru (MYO), na Aurora Music Festivalu v Stockholmu in European Union Orchestra v Bukarešti. Od leta 2019 je članica Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja (GMJO) in substitutka v Orkestru Romanske Švice.

Stefan Pajanović (1996) je začel igrati klavir pri petih letih v razredu Lilijane Žerajić. Je dobitnik številnih nagrad, med drugim je na mednarodnem tekmovanju Ars nova v Trstu trikrat zapored osvojil prve nagrade. Na mednarodnem tekmovanju Euritmia v Italiji je leta 2009 prejel drugo nagrado, leta 2011 pa osvojil prvo nagrado in drugo mesto. Leta 2007 je na državnem tekmovanju TEMSIG prejel srebrno plaketo, leta 2010 pa zlato plaketo in tretjo nagrado. V letih 2011–2015 se je šolal na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu Lidije Malahotky Haas. Njegov tedanji glasbeni razvoj potrjujejo nagrade na tekmovanjih v Povolettu 2014, memorialu Jurica Murai v Varaždinu 2015 ter na TEMSIG-u leta 2013, kjer je prejel srebrno plaketo. Šolanje je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Jasminke Stančul, v študijskem letu 2018/2019 pa je študiral v okviru Erasmusove izmenjave na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Septembra lani je kot solist nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Znanje klavirja izpopolnjuje na seminarjih in poletnih glasbenih šolah pri priznanih in svetovno uveljavljenih pianistih in pedagogih, kot so Ruben Dalibaltayan, Aleksandar Madžar, Konstantin Bogino, Markus Bellheim, Aleksandar Serdar in drugi. V letih 2020 in 2021 je deloval kot korepetitor na poletni operni akademiji maestra Georgea Pehlivaniana, sodeloval pa je tudi s SNG Opera in balet Maribor.

Anamarija Lajh si je glasbeno pot začrtala pod mentorstvom Lije Frajnkovič na glasbenih šolah Karol Pahor Ptuj in Zasebni glasbeni šoli sv. Petra in Pavla na Ptuju. Po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu je izobraževanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pod mentorstvom prof. Violete Ozvatić. Ob koncu prvega letnika je opravila sprejemni izpit za pripravljalni tečaj na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Strast do glasbe jo je po maturi popeljala na študij flavte v Gradcu, kjer pod mentorstvom prof. Nilsa Thila Krämerja izpopolnjuje igranje flavte na koncertni in pedagoški smeri ter si nabira izkušnje za kasnejšo karierno pot. Med šolanjem se je udeleževala državnih in mednarodnih tekmovanj in dosegla številne prve nagrade in zlata priznanja ter postala dvakratna zmagovalka državnega tekmovanja TEMSIG. Bila je prva flavtistka v številnih orkestrih Konservatorija za glasbo in balet Maribor, kot prva flavtistka je sodelovala v predstavi Planinska roža v izvedbi SNG Maribor in bila izbrana za snemanje oddaje Mladi virtuozi na RTV Slovenija. V letih glasbenega izobraževanja je sodelovala na številnih poletnih šolah in mojstrskih tečajih po Sloveniji in v tujini pri mednarodno priznanih flavtistih, kot sta Martin Belič in Karl-Heinz Schütz, ter flavtistkah Evi-Nini Kozmus, Rachel Brown, Jihoon Shin, Eszteri Alföldy-Boruss in Lauri Levai Aksin.

Angelika Lajh se je klavir začela učiti na Glasbeni šoli Karol Pahor na Ptuju v razredu prof. Toma Hajška. Po opravljenem sprejemnem preizkusu na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor jo je v poglobljen svet klavirja naslednja štiri leta popeljala prof. Lidija Maletič. Leta 2016 se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena umetnost – klavir, kjer je leta 2019 diplomirala, leta 2021 pa še magistrirala v razredu prof. Aleksandra Serdarja. Med šolanjem se je dodatno izobraževala na seminarjih priznanih profesorjev ter svoje igranje klavirja uspešno preizkušala na mednarodnih tekmovanjih v kategoriji solo, klavirski duo ter komorna igra. Kot solistka je leta 2016 v sklopu Klasinčevih nagrad Konservatorija Maribor nastopila z godalnim orkestrom Konservatorija Maribor. Je amaterska pevka, kot korepetitorka redno sodeluje z različnimi glasbeniki in skupinami, svojo ljubezen do glasbe pa zelo rada prenaša na naslednje generacije kot učiteljica klavirja.

Pomembne informacije

Splošni pogoji