AMADEJ ŠTRAJHAR, trobenta
NEJA ANDERLE, saksofon

4. koncert 31. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

 
 
26. oktober 2023
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Amadej Štrajhar, trobenta
Mateja Hladnik, klavir

Neja Anderle, saksofon
Sae Lee, klavir

Program:
O. Böhme: Koncert za trobento in klavir v f-molu, op. 18
B. Martinů: Sonatina za trobento in klavir, H 357
L. Bernstein: Rondo for Lifey za trobento in klavir Iz cikla Glasba za trobila
***
G. P. Telemann: Fantazija za flavto solo št. 1 v A-duru, TWV 40:2 (prir. za sopranski saksofon)
V. David: Échos Éclates, za sopran saksofon
F. Martin: Balada za alt saksofon in klavir

Amadej Štrajhar, rojen leta 2004 v Celju, se je že kot štiriletni deček navdušil nad zvokom trobente, glasbeno pot je kasneje začel v Glasbeni šoli skladateljev Ipavcev Šentjur pri prof. Boštjanu Jagru. Lani je končal šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, v razredu prof. Matjaža Jevšnikarja, trenutno pa je študent prvega letnika na Akademiji za glasbo pri prof. Juretu Gradišniku. Med šolanjem na Konservatoriju je zasedel številna visoka mesta: TEMSIG (2020) – zlato priznanje, 1. nagrada; Mednarodno glasbeno tekmovanje PaMus Flow (2021) – 1. nagrada; Mednarodno tekmovanje Woodwind & Brass v Varaždinu (2021) – 1. nagrada; TEMSIG (2022) – zlato priznanje, 2. nagrada (kvartet trobent); TEMSIG (2023) – zlato priznanje, 1. nagrada. Na RTV Slovenija je posnel 30-minutni program za trobento in klavir ter gostoval v rubriki Mladi virtuozi na programu ARS. Med drugim se je udeležil uglednega tekmovanja Concertino Praga in izvedel nastop v okviru Glasbene mladine ljubljanske. Najbolj ponosen je na prejem Škerjančeve nagrade za leto 2021 in izvedbo solo nastopa s Pihalnim orkestrom KGBL. Poleg rednega izobraževanja izpopolnjuje znanje pri uveljavljenih profesorjih doma in v tujini, kot so Roman Rindberger, Jürgen Ellensohn, Marco Pierobon, Kirill Soldatov, Gábor Tarkövi, Balazs Nemes, Marco Bellini, Jure Gradišnik, Tibor Kerekeš, Stanko Arnold idr.

Mateja Hladnik je srednjo glasbeno šolo končala v Celju in leta 2003 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. J. Lovšeta. Med študijem je v programu Erasmus en semester študirala na Konservatoriju v Kristiansandu na Norveškem. Po študiju se je zaposlila na Glasbeni šoli Celje, kjer je delovala kot profesorica klavirja in korepetitorka na osnovni in srednji stopnji. Zdaj deluje kot višja strokovna sodelavka korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Neja Anderle, rojena leta 2003, je glasbeno izobraževanje začela z desetimi leti v Glasbeni šoli Radovljica pri prof. Roku Felicijanu. Leta 2015 se je udeležila prvega tekmovanja, Mednarodnega tekmovanja pihalcev Emona, kjer je pri rosnih 12. letih prejela zlato plaketo. Leta 2016 je na tekmovanju TEMSIG osvojila zlato plaketo in 1. nagrado ter zasedla 2. mesto na Mednarodnem glasbenem tekmovanju Svirél. Leta 2017 se je udeležila Mednarodnega tekmovanja Femus v Subotici, kjer je prejela 100 točk in zlato plaketo ter zmagala v svoji kategoriji, kasneje pa so jo razglasili tudi za absolutno zmagovalko tekmovanja. Prav tako je istega leta na tekmovanju Svirél osvojila 1. mesto, zlato plaketo in 100 točk. V letu 2018 je znova prejela zlato plaketo na Mednarodnem tekmovanju pihalcev Emona, takrat so jo tudi sprejeli na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je izobraževanje nadaljevala v razredu prof. Leva Pupisa. Leta 2019 je nadaljevala z uspehi na tekmovanju TEMSIG in osvojila številne nagrade na Mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu. V letu 2020 so jo izbrali med osem finalistov tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki, vendar so finale zaradi epidemije koronavirusa odpovedali. Je prejemnica Škerjančeve nagrade za leto 2020 in štipendistka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Leta 2021 je prejela posebno nagrado na Tekmovanju Josip Nochta v Zagrebu. Istega leta je posnela recital v Slovenski filharmoniji v okviru Glasbene Mladine Ljubljanske in postala prejemnica razpisa Mladi upi 2021. Leto kasneje je nadaljevala niz zlatih plaket in nagrad ter osvojila posebno nagrado za najboljšo izvedbo slovenske skladbe in postala absolutna zmagovalka Mednarodnega glasbenega tekmovanja PaMus 2022. Marca 2022 se je pridružila Kraljevemu konservatoriju v Bruslju, kjer trenutno študira pod mentorstvom prof. Vincenta Davida. V letu 2023 je na Glasbeni šoli Radovljica izvedla samostojni recital in v okviru Glasbene mladine ljubljanske koncert v ciklu Glasbena ulica, s kvartetom saksofonov pa je nastopila tudi v Državni filharmoniji v Varšavi. Med letoma 2018 in 2022 je bila koncertna mojstrica Mladinskega saksofonskega orkestra SOS Junior, kot solistka pa je nastopila z Mladinskim pihalnim orkestrom Glasbene šole Radovljica, Pihalnim orkestrom Jesenice – Kranjska Gora, Pihalnim orkestrom Krka in Pihalnim orkestrom Kraljevega konservatorija Bruselj. Redno se udeležuje tudi mojstrskih tečajev in seminarjev po Evropi pri najuglednejših saksofonistih, kot so Vincent David, Claude Delangle, Arno Bornkamp, Miha Rogina, Joonatan Rautiola, Nicolas Arsenijević idr.

Sae Lee je ena najbolj iskanih kolaborativnih pianistk svoje generacije. “Njena sposobnost subtilne interakcije z glasbeniki, izjemno obvladovanje instrumenta in vrhunski umetniški nivo začarajo občinstvo.”  (časopis Mainichi). Sae je po študiju na Šoli za glasbo Toho Gakuen v Tokiu z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Pariškem konservatoriju pri Michelu Beroffu in Ericu Le Sageu. Je prvonagrajenka več tekmovanj, med njimi mednarodnih klavirskih tekmovanj mesta Padove in Albert Roussel ter tekmovanj komorne glasbe Fnapec, Carlo Soliva in mesta Alcobaça. Nastopila je na uglednem pariškem Festivalu Piano Enghien, na Mednarodni konferenci Nevada-Semipalatinsk pod pokroviteljstvom kazahstanske vlade in Unesca ter v televizijskem programu japonske nacionalne televizije NHK Classic Club. Kot solistka je koncertirala s Sofijsko in Plevensko filharmonijo, Filharmoničnim orkestrom Kansai in Orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim je izvedla Simfonijo Turangalîla  O. Messiaena. Umetniško sodeluje z baletnimi plesalci svetovnega slovesa, kot so Aurélie Dupont (direktorica Baleta pariške nacionalne opere) in Kevin O’Hare (direktor londonskega Kraljevega baleta). Zaposlena je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Pomembne informacije

Splošni pogoji