ALENKA SLAVINEC: ZLATA DOBA LJUBLJANA FESTIVALA (2013–2022)

Razstava

22. junij - 15. avgust 2022
Jakopičevo sprehajališče v Tivoliju
Prost vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

ZLATA DOBA Ljubljana Festivala (2013–2022) je razstava avtorskih montaž iz jagodnega izbora vrhunskih dogodkov Ljubljana Festivala med letoma 2013 in 2022 avtorice Alenke Slavinec in predstavlja nadaljevanje Plečnikove simfonije Križank iz leta 2012, ob 60-letnici Festivala.

Rdeča nit ZLATE DOBE je vizualizirana energija, nastala na vrhunskih dogodkih Ljubljana Festivala v letih 2013–2022, in je hkrati univerzalna v zlatem rezu vesolja. Poudarek je na zavedanju enosti, pomembnosti živosti dogodkov, transformacije, soustvarjanja vibracije in frekvence Festivala Ljubljana, prisotnosti izražanja čustev in zaznavanja energij v glasbi, prikazani v barvah, nevidnih silah, ki so še kako čutene, na dogodkih v živo: to je “vibe”, frekvenca, ki vodi v katarzo v vauuu efekt, ki je na Festivalu Ljubljana stalnica.

Montaže vas bodo popeljale po poteh barv v simfonije, opere, zgodbe in še kaj. Pustite se voditi zapeljati z detajlom, zgodbo ali umetniško kritiko, ki je dosegljiva v kodi pod razstavljeno montažo. Iskrena hvala vsem avtorjem fotografij, da so dovolili modelacijo pogleda 5D in spomnili, da lahko skupaj ustvarimo nekaj novega z drugačne perspektive z zavedanjem, da nič ne bi bilo tako, kot je na tej razstavi, če ne bi bilo prav tiste fotografije, besede ali pomoči. Ustvarjalnost kot peta dimenzija je nevidna, vendar esencialna energija življenja, lepote, veselja, ljubezni, sprejetosti, enosti, radosti, prijateljstva, ki jo uglasi umetnost, naj bo glasba, gledališka predstava, muzikal, koncert, opera, balet – vse, kar nas ima moč identificirati s seboj in z drugimi, hkrati nas poenoti in dovoli biti s seboj z vsemi čustvi in doživetji, ki jih nekompromisno uresniči in ponuja življenje. Srečen je tisti, ki ugotovi, da je sam kreator vsega notranjega in zunanjega in da ima izbiro, ko na videz deluje, da je nima. Vse odločitve temeljijo na osnovnih čustvih strahu ali ljubezni.

Festival Ljubljana je forma z veliko ljubezni, ki je ohranila kontinuiteto 70 let in dosega z vsakim letom nove presežke. Vibracija Festivala je vrhunskost, sodelovanje, podpora, prepoznanje, rast, napredek, lepota, ljubezen do življenja, umetnosti, veselja, slavljenja, ustvarjanja in ustvarjanja novih sanj, ki kmalu postanejo resničnost, ker jih sanjamo skupaj, kot to počne Mestna občina Ljubljana z vizijo Festivala Ljubljana s 30-letnim vodenjem odličnega menedžerja in umetniškega vodja ter glasbenika Darka Brleka. Tudi sama sodelujem s Festivalom Ljubljana že 11. leto, začetek je bil z lipicanci, kot njihova ambasadorka sem premierno razstavila SLOVENIA IN US Lipizzaner Horses by Alenka SLAVINEC (2011), PLEČNIKOVO SIMFONIJO KRIŽANK (2012) IN SILIAMMM performance fotografsko tehniko 2018 z likovno kolonijo. Številke so pomembne in hkrati smo v peti dimenziji esence, petem elementu glasbe, vsi eno v harmoniji neskončnosti, simfoniji, eno z naravo v transformaciji elementov vode, zraka, zemlje in ognja. Kako močno smo odvisni od nevidnega, nas je žal še posebej opomnila pandemija, ki je izpostavila predvsem pomembnost telesne prisotnosti človeka, delitev srčnega prostora, človeške bližine, soustvarjanja življenja, živost prisotnost gledalcev kot nastopajočih, podpornikov in seveda ekipe organizatorjev in medijev. Na površje je prišlo zaupanje.

Umetnost ima namen katarze in postaviti človeka v sedanji trenutek, da se spomni in hkrati pozabi na vsakdanjik in se osredotoči na najbolj esencialne vrednote, čustva in življenjske situacije, kot so rojstvo, smrt, ljubezen, zaupanje, prevara, poroka, prešuštvo, oblast, ponos, družbena odgovornost, spletkarjenje, tekmovanje. Človeštvo je stopilo v zlato dobo zavesti, po mnogih prerokih, in šele zavedanje enosti nas bo popeljalo v resnični mir, sožitje, samozadostnost – le spomniti se moramo, da smo energija. Se spomnite muzikala Hair & Age of Aquarius …

ZLATA DOBA je vabilo k soustvarjanju vaših in naših doživetij in dvigu zavesti o enosti in soodvisnosti, o moči sodelovanja in sokreiranja, je vabilo k razmisleku, kdaj naše življenje teče kot voda, kdaj smo ogenj, ki daje toploto ali vse skuri, kdaj smo svež zrak in kdaj čutimo utesnjenost v pomanjkanju zraka, in kdaj smo zemlja, tista težka, polna skrivnosti in nevzklitih semen potencialov. Kdaj nas glasbena tolkala spomnijo na grozo, na zemljo, kdaj pihala na zrak, lahkotnost, kdaj in zakaj godala na srce, brenkala … In s katerimi barvami jih povezujemo v mislih in čutimo barvo glasu … Vse je energija in z različnimi orodji opevamo vse, kar nam je skupno, ljubezen in strah in tisočere odtenke te dualnosti, in šele ko se zavemo, da smo eno, postanemo svobodni in večni kot glasba, ki je tukaj in sedaj in ki je ne moreš prijeti, je energija, vibracija in frekvenca.

Življenje je magija, zavedajmo se, da smo soustvarjalci na vsakem koraku v vsakem trenutku in da se vse začne z našim scenarijem z našim monologom, ko smo sami, in še lepše, ko sebe delimo z drugimi.

Letošnja otvoritev Ljubljana Festivala se začne s slovensko popevko z “MOČ BESEDE”, a se nam ponovno ponuja možnost soustvarjalnosti že s preprostima besedama ABRAKADABRA (I CREATE AS I SPEAK):

“Leto 2022 je čas za slavje življenja tukaj in sedaj skupaj z vami in soustvarjanja ZLATE DOBE Ljubljana Festivala po notnih stopinjah Beethovnove Ode radosti, skrite v 80 montažah ZLATE DOBE na Jakopičevem sprehajališču ob pogledu na pretekle in prihajajoče dogodke Ljubljana Festivala. Iskreno vabljeni v peto dimenzijo enosti.”

Alenka SLAVINEC

Pomembne informacije

Splošni pogoji