ALEXANDRA VERBITSKAYA, romantična harfa

3. avgust 2022
20.00
Križevniška cerkev, Križanke
19 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.
  • Harfistka Aleksandra Verbicka, prejemnica številnih nagrad, ki jo že vrsto let lahko spremljamo kot harfistko in pianistko Orkestra Slovenske filharmonije, ponovno na Ljubljana Festivalu!
  • Aleksandra Verbicka je študijsko pot začela na Glasbenem konservatoriju v Sankt Peterburgu in jo nadaljevala na bruseljskem Kraljevem konservatoriju, münchenski Visoki šoli za glasbo in salzburškem Mozarteumu.
  • Romantični glasbeni večer z izvirnimi skladbami in priredbami iz bogate zakladnice romantične glasbe
  • Skladbe z mehkobnimi zvoki harfe iz obdobja romantike, ko je zven enega najstarejših glasbil na svetu nagovarjal številne skladatelje in druge umetnike

Program:
M. Glinka: Variacije na Mozartovo temo
M. Glinka: Nokturno v Es-duru
M. Glinka: Nokturno v f-molu
M. Glinka, prir. M. Balakirev: Škerjanec
F. Liszt: Ljubezenske sanje I, II, III
G. Donizetti, prir. A. Zabel: Fantazija Lucija Lamermoorska
P. I. Čajkovski, prir. E. Kuhne: Fantazija Onjegin
P. I. Čajkovski: Oktober: Jesenska pesem iz Letnih časov, op. 37a
F. Chopin: Fantazija Impromptu
G. Fauré: Impromptu
J. Jongen: Valček

Na oder Ljubljana Festivala se ponovno vrača Alexandra Verbitskaya, ki jo že vrsto let lahko spremljamo kot harfistko in pianistko Orkestra Slovenske filharmonije. Svojo študijsko pot je začela na Glasbenem konservatoriju v Sankt Peterburgu in jo nadaljevala na bruseljskem Kraljevem konservatoriju, münchenski Visoki šoli za glasbo in salzburškem Mozarteumu. Prejela je vrsto nagrad in nastopila z uglednimi orkestri, kot sta Orkester Marijinega gledališča in Singapurski simfonični orkester. Tokrat bo predstavila program del iz obdobja romantike, ko je zven enega najstarejših glasbil na svetu nagovarjal številne umetnike. Slišati bo dela “očeta ruske glasbe” Mihaila Glinka, ki je dva nokturna napisal posebej za harfo, ter njegovega Škerjanca, prvotno klavirsko delo. Verbitskaya bo poslušalce z mehkobnimi zvoki harfe očarala tudi s priredbo otožne jesenske pesmi za klavir Petra Iljiča Čajkovskega ter fantazijo na teme iz njegove opere Onjegin, s priredbami eterično zvenečih Ljubezenskih sanj Franza Liszta, priredbo virtuozne Fantazije Impromptuja Frédéricka Chopina in fantazije na teme iz Donizettijeve opere Lucija Lamermoorska, še posebej pa z za romantično harfo pisanim Impromtujem Gabriela Fauréja in Valčkom Josepha Jongena.

Pomembne informacije

Splošni pogoji