Ajda Antolovič, saksofon
Laura Felicijan, flavta

13. koncert mednarodnega glasbenega cikla

20. april 2017
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Prost vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Saksofonistka Ajda Antolovič se je rodila leta 1995 v Ljubljani. Svojo glasbeno pot je začela z osmimi leti v domačem kraju, na glasbeni šoli Kranj, pri Evi Krajnčan in Andreju Knapu ter nadaljevala šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri Špeli Kolenc, maturirala pa pod mentorstvom Dejana Prešička, pri katerem zdaj nadaljuje študij na ljubljanski Akademii za glasbo. Leta 2007 je na regijskem tekmovanju prejela sto točk, na državnem pa srebrno plaketo in drugo nagrado; leta 2010 je na državnem tekmovanju TEMSIG prejela zlato plaketo in priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe, leta 2013 pa srebrno plaketo na državnem in mednarodnem tekmovanju Emona. Na letošnjem TEMSIG je prejela prvo nagrado in zlato plaketo. Leta 2013 sta v duetu s saksofonistom Nacetom Kogejem kot solista nastopila s simfoničnim orkestrom KGBL. V šolskem letu 2013/2014 je Ajda v okviru Glasbene mladine ljubljanske z duom A2 (marimba, saksofon) izvedla samostojen koncert, na katerem je bila krstno izvedena skladba Črta Sojarja Voglarja In due tempi. Na noči slovenskih skladateljev aprila 2015 je krstno izvedla skladbo Žilj, slovenske skladateljice Urške Pompe. Aktivna je v več komornih zasedbah: v Kvartetu saksofonov Evterpa, Duu A2, Ansamblu saksofonov AG, Big Bandu AG, Great Saxessu. S triom saksofonov je nastopila na Svetovnih glasbenih dnevih v Ljubljani in krstno izvedla skladbo Tilna Lebarja. Vredno je omeniti tudi lanski uspeh s saksofonskim kvartetom Evterpa na državnem tekmovanju TEMSIG (99 točk in zlata plaketa). Sodeluje s profesionalnimi slovenskimi simfoničnimi orkestri, kot sta Orkester Slovenske filharmonije in orkester SNG Opera in balet Ljubljana.  Izpopolnjuje se na seminarjih pri domačih in tujih profesorjih in glasbenikih, kot so J.-M. Londeix, A. Bornkamp, M. Drevenšek, M. Rogina, D. Prešiček, K. Asatryan, J. Versavaud, J.-D. Michat, D. Gauthier, J. Beaudiment, N. Prost, T. Žužak, D. Sremec, O. Vrhovnik, L. Pupis, B. Bizjak Kotnik, saksofonski kvartet Signum.

Sae Lee, rojena v Osaki na Japonskem, je diplomantka tokijske univerze Toho Gakuen, kjer je študirala pri profesorjih Kazuhiko Nakajima in Etsuko Tazaki, hkrati pa še pri Julie in Konstantinu Ganevu. V letih 2007 in 2008 je z odliko končala študij klavirja in komorne glasbe na Pariškem nacionalnem konservatoriju pri Michelu Beroffu, Ericu Le Sageu in Laszlu Hadadyju. Je dobitnica devetih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Solistično koncertira s filharmoničnimi orkestri iz Kansaija, Osake, Sofije, Plevna in s simfoničnim orkestrom mesta Kojima. Koncertirala je na Yamahinem glasbenem festivalu, mednarodni klavirski Akademiji v mestu Hamamatsu, mednarodni glasbeni Akademiji v Nici in na pariškem klavirskem festivalu Enghien les Bains. Kot aktivna komorna glasbenica sodeluje s saksofonistom Mihom Roginom, s katerim nastopata po svetu kot Duo Kalypso. Duo je dobitnik prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih Fnapec (Francija) in Carlo Soliva (Italija). Sae Lee je klavirska spremljevalka primabalerine in direktorice baleta Pariške opere, Aurélie Dupont. Nastopila je v več televizijskih in radijskih prenosih po Japonski in Evropi. Za seboj ima koncerte po Andori, Avstriji, Bolgariji, Franciji, Grčiji, Italiji, Nemčiji, Sloveniji, Španiji, Ukrajini, na Japonskem in Tajskem. Na Unescovo povabilo je izvedla odmeven recital na Unescovi konferenci v Kazahstanu. Zaposlena je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Laura Felicijan je flavtistka 3. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani pri Mateju Zupanu. Svojo glasbeno pot je začela s sedmimi leti z igranjem kljunaste flavte na Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega v Velenju. Leto pozneje se je udeležila svojega prvega tekmovanja pod vodstvom Boštjana Mesarca in na regijskem tekmovanju TEMSIG osvojila zlato priznanje. Leta 2005 je začela igrati prečno flavto pri Špeli Zamrnik. Po dveh letih jo je nadaljnja tri leta poučevala Ana Zajc Smolčnik. Po končani nižji glasbeni šoli je šolanje nadaljevala na Umetniški gimnaziji Velenje v razredu Karoline Šantl Zupan. Leta 2013 se je udeležila državnega tekmovanja TEMSIG in prejela zlato priznanje in 3. nagrado. Leta 2015 je na mednarodnem tekmovanju pihal in trobi v Varaždinu prejela 1. nagrado. Lani pa je na državnem tekmovanju TEMSIG prejela zlato priznanje in 1. nagrado, 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu ter 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu. Sodelovala je na različnih mojstrskih tečajih in se tako izpopolnjevala pri številnih znanih profesorjih, kot so Paolo Taballione, Mario Caroli, Renata Penezić in drugi. Redno sodeluje tudi z različnimi orkestri in komornimi sestavi.

Mateja Hladnik je srednjo glasbeno šolo končala v Celju in leta 2003 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Janeza Lovšeta. Med študijem je prek programa Erasmus en semester študirala na Konservatoriju v Kristiansandu na Norveškem. Po študiju se je zaposlila na Glasbeni šoli Celje, kjer je delovala kot profesorica klavirja in korepetitorka na osnovni in srednji stopnji. Zdaj je zaposlena kot korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

Na sporedu

C. M. Widor: Suita za flavto in klavir, op. 34

M. Cornils: Harlekin

L. Libermann: Sonata za flavto in klavir, op. 23

***

C. Franck: Allegretto ben moderato, I. stavek Sonate za violino v A-duru

F. Schmitt: Legenda, op. 66

E. Denisov: Sonata za altsaksofon in klavir

 

Pomembne informacije

Splošni pogoji