Dragan Sredojević, violina
SIMFONIČNI ORKESTER FAKULTETE ZA GLASBO V BEOGRADU

5. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

10. december 2019
19.30
Slovenska filharmonija
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

SIMFONIČNI ORKESTER FAKULTETE ZA GLASBO V BEOGRADU
Bojan Suđić, dirigent 

SolistDRAGAN SREDOJEVIĆ, violina   

Na sporedu:

S. Hristić: Odlomek iz baleta Ohridska legenda
P. I. Čajkovski: Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35
D. Šostakovič: Simfonija št. 5 v d-molu, op. 47

Maestro Bojan Suđić, trenutno najodmevnejši srbski dirigent, je že več kot desetletje glasbeni direktor oddelka za glasbeno produkcijo Radiotelevizije Srbije (RTS) ter glavni dirigent njenih priznanih zasedb – Simfoničnega orkestra in zbora RTS. Je profesor dirigiranja na Fakulteti za glasbo Univerze za umetnost v Beogradu in glavni dirigent njenega Simfoničnega orkestra. Svojo umetniško in poklicno kariero gradi na kompleksnem in bogatem repertoarju, ki vključuje simfonično, zborovsko, operno in baletno glasbo. Zaslovel je z dirigiranjem velikih odrskih koncertov, ki vključujejo več kot petsto izvajalcev – Simfonije št. 8 Gustava Mahlerja, rekviemov Hectorja Berlioza in Giuseppeja Verdija, Carmine Burane Carla Orffa itd., ter s koncerti pred velikimi občinstvi, nekatera so štela več kot deset tisoč ljudi, s katerimi želi klasično glasbo predstaviti in približati kar najširšemu občinstvu. Maestro Suđić je sodeloval s številnimi vidnimi mednarodnimi umetniki, kot so Maksim Vengerov, Vadim Repin, Nigel Kennedy, Ivo Pogorelić, Denis Macujev, Nikolaj Luganski, Michel Béroff, Shlomo Mintz, Emmanuel Pahud, Placido Domingo, Željko Lučić, Nemanja Radulović in mnogi drugi.  

Simfonični orkester Fakultete za glasbo v Beogradu, ustanovljen leta 1950, je najstarejši univerzitetni simfonični ansambel v Srbiji ter eden najvidnejših in najbolj dejavnih v regiji. Svojim članom, študentom in uglednim učiteljem Fakultete za glasbo je vselej omogočal razvijanje njihovih glasbenih talentov, hkrati pa je predstavljal prvovrstne glasbene programe. Redni koncerti Simfoničnega orkestra, ki se odvijajo na vseh pomembnejših prizoriščih v Srbiji in na najpomembnejših glasbenih festivalih, vključujejo dela iz standardnega repertoarja s poudarkom na klasičnih, romantičnih, poznoromantičnih in zgodnjih modernih simfoničnih skladbah, pa tudi zahtevna dela sodobne glasbe. Orkester so v preteklosti vodili nekateri najbolj priznani srbski dirigenti kot Dušan Skovran, Darinka Matić-Marović in Stanko Šepić, trenutno pa deluje pod taktirko Bojana Suđića.  

Dragan Sredojević je eden najvidnejših violinistov svoje generacije iz Srbije, ki je zaradi izjemne virtuoznosti iskan po vsem svetu. Po študiju na slovitem Moskovskem konservatoriju P. I. Čajkovskega, kjer je študiral pri M. Jašvili in E. Grahu, se je na povabilo maestra Valerija Gergijeva pridružil enemu najprestižnejših svetovnih orkestrov – Orkestru Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, s katerim trenutno kot solist redno nastopa po vsem svetu. Poleg tega je bil pri petindvajsetih letih povabljen, da kot najmlajši koncertni mojster vodi znameniti Londonski simfonični orkester, z njim je nastopil na turnejah po vsej Evropi, ki jih je prenašal BBC. Dragan Sredojević se je že v otroštvu izkazal kot vodilni talent mlajših generacij. Violino je začel igrati pri šestih letih, s simfoničnim orkestrom pa je prvič nastopil pri sedmih in debitiral z violinskim koncertom P. Nikolića. Poleg nagrad na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel nagrado beogradski anđeo, ki jo srbsko Ministrstvo za kulturo podeljuje za umetniško odličnost. Trenutno je docent na Fakulteti za glasbo Univerze v Beogradu, kjer opravlja tudi doktorat pod mentorstvom prof. M. Jokanović. Dragan Sredojević igra na redko violino F. Lupota, ki mu jo je prijazno posodil zasebni zbiralec.

Pomembne informacije

Splošni pogoji