Una Košir, kljunasta flavta
Aris Vehovec, oboa

3. koncert mednarodnega glasbenega cikla

10. november 2016
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Prost vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Flavtistka Una Košir se je rodila leta 1994 v Ljubljani. Svojo glasbeno pot je začela s sedmimi leti pri učiteljici kljunaste flavte Barbari Cefera na Glasbenem centru Edgar Willems in šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Mateji Bajt, kjer je z odliko opravila glasbeno maturo. Trenutno nadaljuje študij kljunaste flavte na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri isti profesorici. Redno se izpopolnjuje na poletnih šolah in seminarjih za kljunasto flavto (Festival Radovljica, festival stare glasbe Musica Locopolitana, mojstrski tečaj s prof. Katharino Lugmayr v okviru festivala Emona …). Prejela pa je več priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih: na TEMSIG leta 2013 kot solistka zlato plaketo in prvo nagrado, leta 2015 zlato plaketo z ansamblom La dolce fiamma, na letošnjem državnem tekmovanju pa je kot solistka prejela zlato plaketo, prvo nagrado in posebno priznanje za osvojenih sto točk. Sodelovala je tudi na 3. Mednarodnem tekmovanju iz solfeggia Akademije za glasbo maja 2015, kjer je zasedla drugo mesto in prejela srebrno plaketo. Redno sodeluje z baročnim, simfoničnim in pihalnim orkestrom Akademije za glasbo, kot članica in kot solistka. Januarja 2015 je nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije na prvem Filharmoničnem festivalu baročne glasbe. Leta 2014 je na mednarodnem kongresu v Rimu pridobila pedagoško diplomo Willems, poleg študija poučuje tudi glasbeno uvajanje in solfeggio na Glasbenem centru Edgar Willems v Ljubljani.

Oboist Aris Vehovec (1995) je obiskoval nižjo in srednjo glasbeno šolo v razredu profesorice Tanje Mršnjak Petrej v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega v Velenju. Vzporedno je igral klavir ter obiskoval solopetje. Že od začetka svoje glasbene poti se je udeleževal regijskih in državnih tekmovanj, na katerih je dosegal visoke nagrade: 3. nagrada in zlata plaketa na TEMSIG leta 2007 v kategoriji 1. b, 1. nagrada in zlata plaketa na TEMSIG leta 2010 v kategoriji 1. c  ter 1. nagrada  in zlata plaketa na TEMSIG leta 2016 v kategoriji 3. A. Sodeloval je tudi na mednarodnih tekmovanjih: zlata plaketa in 1. nagrada leta 2007 na tekmovanju Davorin Jenko; zlata plaketa (2012) ter srebrne plakete (2010, 2014, 2015 in 2016) na tekmovanju Svirel; 4. nagrado v Trstu leta 2010; polfinalist na tekmovanju Emona 2011, leta 2015 pa je dosegel bronasto plaketo; zlata plaketa, 1. nagrada in zmaga v svoji kategoriji na pihalnem tekmovanju Stevan Mokranjac 2014 v Požarevcu; 1. nagrada in 1. mesto v kategoriji F na Woodwind & Brass v Varaždinu leta 2016. V šolskem letu 2006/2007 je prejel častni naziv učenca glasbene šole Velenje. Kot solist je večkrat nastopil s šolskim simfoničnim in godalnim orkestrom, redno pa sodeluje tudi s simfoničnim orkestrom Glasbene šole Celje. Na RTV Slovenija v Ljubljani je snemal sodobno komorno glasbo skladatelja Leona Firšta. Igral in tekmoval je tudi v duu s harmoniko, pihalnim kvintetom ter v komorni skupini s flavto in klavirjem. Marca 2016 je uspešno opravil avdicijo za solo z orkestrom na AG Ljubljana. Svoje znanje nadgrajuje pri različnih profesorjih in se redno udeležuje orkesterkampov UPOL. Trenutno je študent 3. letnika AG Ljubljana v razredu prof. Mateja Šarca.

 

Alberta Busettinija že od mladih nog zelo zanimata čembalo in stara glasba. To strast je zlahka spremenil v poklic in življenje: po diplomi z odliko v Italiji se je na Nizozemskem osredotočil na čembalo, generalbas in baročni orkester, nato pa se je izpopolnjeval pri prof. Christophu Roussetu na akademiji Chigiana. Z več sto koncerti po Evropi je Busettini cenjen solist in dirigent, ki nastopa z različnimi zasedbami stare glasbe, kot so Contrarco Baroque Ensemble, Venice Baroque Orchestra in Opera Stravagante, in sicer po festivalih stare glasbe, med drugim Grandezze e Meraviglie, Alte Musik Live Berlin, Festival Monteverdi, Musikfest Kreuth, Wunderkammer, Festival delle Ville Venete, s številnimi priznanimi umetniki, kot so Alfredo Bernardini, Sara Mingardo, Stefano Montanari, Silvia Frigato, Anna Fusek, Sergey Malov, Angelo Manzotti, Michael Radulescu, Filippo Maria Bressan, Gabriele Cassone. Pogosto nastopa na izvirnih inštrumentih, kot na primer na Walterjevem čembalu (1696) v Tolmezzu in Collessovem čembalu (1748) v Parizu. Na Oddelku za staro glasbo Akademije za glasbo v Ljubljani deluje kot gostujoči profesor za čembalo, generalbas in zgodovinsko utemeljeno prakso interpretacije, hkrati pa je v Teatro La Fenice v Benetkah čembalist in maestro di sala za projekte, povezane s staro in baročno glasbo.

Lara Oprešnik, rojena leta 1997, je začela igrati klavir pri sedmih v razredu prof. Monike Vehovec na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje, kjer se je učila tudi violino. Srednjo stopnjo izobraževanja je začela pri prof. Jožici Grebenšek in končala pri prof. Jerneji Grebenšek. Tako na glasbeni šoli kot Umetniški gimnaziji Velenje je prejela posebno priznanje za svoje uspehe ter številna priznanja in nagrade na državni in mednarodni ravni: drugo nagrado in zlato plaketo na tekmovanju TEMSIG 2010, dve drugi nagradi in eno tretjo na mednarodnem tekmovanju v Gorici, tretjo nagrado v Gradežu (2009), dve prvi nagradi v Trstu (2010, 2011), drugo nagrado in zlato plaketo v klavirskem duu z Mašo Kljun na TEMSIG 2011, absolutno prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju v Legnagu, absolutno prvo nagrado (2012) in tretjo nagrado (2014) na mednarodnem tekmovanju Aci Bertoncelj, drugo nagrado v Spodnji Idriji (2013), absolutno zlato priznanje in posebno priznanje za obetavnega mladega pianista (2013) ter zlato priznanje in posebno priznanje za izvedbo lastne kompozicije (2014) v Radljah ob Dravi, dve prvi nagradi (2013, 2015) ter absolutno prvo nagrado (2014) v Vidmu, drugo nagrado in zlato priznanje na tekmovanju TEMSIG (2015) v pihalnem triu s Klaro Kikec in Laro Ramšak ter v isti zasedbi tudi prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju v Beogradu (2015). Leta 2010 je prejela naziv učenke leta Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje in za nagrado zaigrala 2. stavek Mozartovega koncerta v C-duru s simfoničnim orkestrom glasbene šole Velenje. V šolskem letu 2016/2017 je prejela naziv Dijakinja Umetniške gimnazije Velenje in prejela priznanje za posebne dosežke Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje. Svoje znanje je izpopolnjevala pri prof. Milani Chernyavksi, Laszlu Baranyayu, Rubenu Dalibaltayanu, Jasminki Stančul, Sijavušu Gadžijevu, Olegu Marshevu, Nataschi Kudritskayi, Selmi Chicco, Aleksandru Serdarju, Riti Kinki in Lovru Pogoreliću. Trenutno je študentka prvega letnika ljubljanske Akademije za glasbo v razredu prof. Hinka Haasa.

 

Na sporedu

D. Castello (1590 -1658): Sonata seconda

F. Geminiani (1687-1762): Le prime sonate: Sonata št. 3 v g-molu: Adagio-Allegro-Adagio-Tempo giusto-Adagio-Presto-Adagio, Allegro

F. Couperin (1668-1733): Concerts Royaux: Quatriéme Concert: Prélude, Allemande, Courante Françoise, Courante a L’italiene, Sarabande, Rigaudon, Forlane Rondeau

C. Tsoupaki (1963-): Charavgi

***

H. Dutilleux: Sonata za oboo in klavir

A. Pasculli: Veliki koncert na teme iz Verdijeve opere Siciljanske večernice za oboo in klavir


Pomembne informacije

Splošni pogoji