1. Finalni večer Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana

Finalisti
RICARDO CASTRO, dirigent
Simfonični orkester RTV Slovenija

3. marec 2023
18.00
Cankarjev dom
29 €, 24 €, 19 €, 14 €
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.


Vse obiskovalce obveščamo, da se bo 1. finalni večer Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana zaradi radijskega prenosa v živo začel točno ob 18.00. Vljudno vas prosimo, da zato na prizorišče pridete nekoliko prej.

Vrstni red tekmovalcev:

Vladislav Khandohi

S. Rahmaninov: Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30

***

Roman Lopatinski

S. Prokofjev: Koncert za klavir in orkester št. 2 v g-molu, op. 16

***

Kostandin Tashko

L. van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 4 v G duru, op. 58

Program v 3. etapi bo povezovala Tajda Lekše.

Festival Ljubljana s prireditvami bogati in izobražuje družbo, soustvarja višjo kulturno ozaveščenost ter zagotavlja izkustva, ki širijo miselni okvir. V duhu tega bo potekalo Mednarodno klavirsko tekmovanje Festivala Ljubljana, ki bo prvo pianistično tekmovanje takšnih razsežnosti v našem prostoru. Svoje znanje in izkušnje na izjemno visoki ravni bo na dveh finalnih večerih izkazalo šest mladih pianistov. Širšemu občinstvu se bodo predstavili s klavirskim koncertom, ki ga bodo izvedli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta in pianista Ricarda Castra, prvega Brazilca, ki mu je bilo podeljeno častno članstvo v Kraljevi filharmonični družbi. Imenovanje ga je postavilo ob bok najuglednejšim osebnostim v zgodovini zahodne glasbe. Zaznamovale so ga številne glasbene osebnosti, s katerimi je sodeloval, med njimi Friedrich Gulda, Alicia de La Rocha, Martha Argerich in Maria João Pires, s katero je imel leta 2003 niz recitalov po vsej Evropi. Od leta 2007 v Bahii vodi organizacijo, ki sledi načelom El Sistema v Venezueli; tam je umetniški vodja in dirigent mladinskega orkestra.

Za študente in dijake so pri blagajni Križank na voljo brezplačne vstopnice za vse koncerte Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana, vendar le ob predložitvi veljavne študentske oz. dijaške izkaznice.

Ob nakupu vstopnic za oba finalna večera tekmovanja vam nudimo 20 % popust, ki ga lahko uveljavljate pri blagajni Križank.

 

  • Mednarodnega klavirskega tekmovanja se bo udeležilo 24 tekmovalcev iz 16 držav
  • Tekmovanje bo razdeljeno v tri etape; tekmovalna žirija bo v drugo etapo praviloma uvrstila 12 tekmovalcev, v tretjo etapo pa šest tekmovalcev
  • Ricardo Castro je kot prvi Latinskoameričan leta 1993 prejel prvo nagrado na prestižnem mednarodnem klavirskem tekmovanju v Leedsu v Angliji
  • Simfonični orkester RTV Slovenija vstopa v že sedmo desetletje delovanja

Pomembne informacije

Splošni pogoji