Želimo vam kulture poln Prešernov dan

05. 02. 2021

Ob največjem slovenskem kulturnem prazniku, ko se Slovenci poklonimo naši kulturi in kulturnim ustvarjalcem, tudi letos številne ustanove ponujajo pester program.

V Narodni galeriji si lahko na razstavi Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu ogledate dela velikih mojstrov, kot so Tizian, Tintoretto, Veronese in Rubens, ki so bila del cesarske zbirke Rudolfa II. Habsburškega.

V Mestni galeriji lahko še ujamete razstavo Dragica Čadež. Zgodba o lesu in glini, ki vključuje vsa najpomembnejša dela te priznane slovenske kiparke. Ljubitelji sodobne umetnosti pa lahko obiščete Mestni muzej, kjer se je pred kratkim odprla razstava Ko ste v dvomu, pojdite v muzej pod kuratorskim vodstvom Tevža Logarja. Razstavljena dela so izbor del iz petih zasebnih zbirk in vključujejo umetnine Constantina Brâncușija, Brassaïja, Vasilija Kandinskega, Maurizia Cattelane, Diane Arbus, Jeana Cocteauja, Richarda Hamiltona, Andya Warhola in številnih drugih umetnikov.

V Cankarjevem domu je v Galeriji CD fotografska razstava Iz oči v oči (Tête à tête) enega izmed najpomembnejših portretistov 20. stoletja Henri Cartierja Bressona. Razstava temelji na izboru portretov, ki ga je fotograf ob svoji devetdesetletnici pripravil za knjigo z istim naslovom, nastala pa je v sodelovanju s Fundacijo Henri Cartier Bresson.

Ob 18.00 bo na Youtube kanalu Cankarjevega doma ponovitev novoletnega spletnega koncerta Rudija Bučarja, ki s svojim glasbenim ustvarjanjem že poldrugo desetletje ohranja in plemeniti istrsko kulturno dediščino. Je izjemen folk glasbenik z brezhibno glasovno interpretacijo in mojster istrske poetike.

Na Youtube kanalu Mestnega gledališča Ljubljanskega (MGL) si lahko ob 20.00 ogledate Cankarjevo satirično komedijo Za narodov blagor. V glavnih vlogah bodo nastopili priznani slovenski igralci, člani igralskega ansambla MGL: Primož Pirnat, Lotos Vincenc Šparovec, Bernarda Oman, Ajda Smrekar, Uroš Smolej, Iva Kranjc Bagola, Jožef Ropoša idr.

Preko spletnega portala Tretji oder bo prav tako ob 20.00 potekal spletni koncert Pojezije Vlada Kreslina z njegovimi dolgoletnimi sodelavci, Malimi bogovi, in Milanom Kreslinom. Kreslin, tradicionalni gost Ljubljana Festivala, je eden najbolj znanih slovenskih kantavtorjev, veliko njegovih pesmi je skoraj ponarodelih, nekatere pa so postale celo navdih za romane, celovečerne filme in diplomske naloge.

Na TV Slovenija 1 bo ob 20.00 na sporedu oddaja Portreti Prešernovih nagrajencev, v kateri bodo predstavljeni letošnji prejemniki najvišjega priznanja na področju kulture, temu pa bo ob 21.00 sledila ponovitev operete Josipa Ipavca Princesa vrtoglavka.