Letošnji Dnevi slovenske muzikologije posvečeni Tartiniju

16. 11. 2020

Danes, 16. novembra, in jutri, 17. novembra potekajo 4. Dnevi slovenske muzikologije, ki jih organizira Slovensko muzikološko društvo. Naslov letošnjega simpozija je V iskanju popolne harmonije: Tartinijeva glasba in glasbena teorija v lokalnem in evropskem okviru, zaradi trenutnih ukrepov se bo celoten program odvil na spletu.

V dopoldanskem delu je potekalo predavanje Sergia Duranteja na temo Premisleki o Tartiniju, njegovi glasbi in osebnosti, ob 16.30 pa bo sledilo predavanje Pierpaola Polzonettija Bach, Tartini in njun krog. Zvečer bo na vrsti koncert Tartinijeva glasba po Evropi: Neapelj – Benetke – London – Amsterdam –København – Uppsala, ki ga bo v ciklu Harmonia concertans – Stara glasba na Novem trgu izvedel Ansambel musica cubicularis. Slišali bomo dva redko izvajana koncerta za flavto, dve triosonati in solistično sonato iz rokopisov in tiskov v Italiji, Angliji, Nizozemski, Danski in Švedski.

Jutri, 17. novembra, bo ob 16.00 na Facebook strani Slovenskega muzikološkega društva prenos okrogle mize Giuseppe Tartini, Lettere e documenti: Nova izdaja in prevodi inob 20.00 priložnostna radijska oddaja na Radio Prvi Slovenska zemlja v pesmi in besedi: Robovi izročila.

Simpozij bo zaradi mednarodne udeležbe potekal v angleščini in bo v celoti dostopen na Facebook strani društva ali preko konferenčnega sistema Zoom.