Vse najboljše kralju Verdija Riccardu Mutiju!

28. 07. 2021

Ob okroglem jubileju se poklanjamo vrhunskemu italijanskemu dirigentu Riccardo Muti, ki danes, 28. julija, praznuje 80 let.

Slavni maestro je študiral klavir na konservatoriju San Pietro a Majella in filozofijo na Univerzi v Neaplju. Izobraževanje je nadaljeval v Milanu, kjer je na konservatoriju Giuseppe Verdi diplomiral iz kompozicije in dirigiranja. Leta 1967 je zmagal na dirigentskem tekmovanju Guido Cantelli, ki je bilo odskočna deska za njegovo strmo kariero.

Znan je kot poznavalec Giuseppeja Verdija, v svoji pestri karieri pa je dirigiral v največjih opernih središčih in najpomembnejšim svetovnim orkestrom, kot so Berlinski in Dunajski filharmoniki, Bavarski radijski simfonični orkester, Newyorški filharmoniki ter Francoski nacionalni orkester, posebej je povezan tudi s Salzburškim festivalom. Trenutno je šef dirigent Čikaškega simfoničnega orkestra in mladinskega orkestra Cherubini. Pred tem je bil šef dirigent festivala Maggio Musicale v Firencah, v 70. letih za kratek čas šef dirigent Londonske filharmonije, pri kateri je nasledil Otta Klempererja, med letoma 1980 in 1992 pa še glasbeni direktor filadelfijskega orkestra.

V Sloveniji je gostoval kar trikrat – prvič je leta 2003 otvoril 51. Ljubljanski poletni festival, leto kasneje, ko je dirigiral Slovenskim filharmonikom na koncertu v spomin na Carlosa Kleiberja, na svojem zadnjem obisku leta 2014 pa je z izvedbo Verdijevega Rekviema 62. Ljubljana Festivalu obeležil stoletnico začetka prve svetovne vojne.