Vlado Kreslin prejemnik velike nagrade odličnosti in mojstrstva

18. 10. 2023

Pomurska gospodarska zbornica je v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine, Razvojnim centrom Murska Sobota in Mestno občino Murska Sobota izvedla 31. Forum odličnosti in mojstrstva. Forum je potekal v paviljonu Expano, s katerim se je leta 2015 Slovenija predstavila na svetovni razstavi Expo v Milanu, danes pa se nahaja ob Soboškem jezeru.

V okviru foruma je potekla tudi podelitev velike nagrade odličnosti in mojstrstva, ki se podeljuje za izjemne dosežke na področju znanosti, kulture, umetnosti in gospodarstva. Letošnji prejemnik tega visokega priznanja je kantavtor Vlado Kreslin.

Trubadur panonskih ravnic in ambasador Prekmurja je glasbeno kariero začel v sedemdesetih letih z bobnanjem. V osemdesetih letih je kot član zasedbe Martin Krpan posnel dve uspešni plošči in med drugim odprl koncerte Roryja Gallagherja, skupine R. E. M, Michaela Chapmana in dvakrat Boba Dylana. Ob koncu desetletja se je nato začel bolj intenzivno posvečati ljudski godbi in sodelovati z Beltinško bando iz rojstnih Beltincev ter Malimi bogovi, ki so nastali, ko je leta 1991 prenehal delovati band Martin Krpan. S svojim ustvarjanjem je sprožil pravi preporod etno glasbe in jo približal mlajšim generacijam, hkrati pa je dal nov ugled prekmurskemu narečju.

V svoji zavidljivi karieri je izdal že trideset plošč in nekaj pesniških zbirk, kot avtor glasbe in igralec pa je nastopal celo v filmih in v gledališču. Številne njegove pesmi so ponarodele, nekatere so postale navdih za romane, celovečerne filme in diplomske naloge.

Slavnega umetnika tudi s Festivalom Ljubljana povezuje dolgoletno sodelovanje, saj je njegov razprodani koncert v Križankah že več kot 30 let stalnica poletnega Ljubljana Festivala.

Ob prejemu zasluženega priznanja, katerega prejemniki so med drugimi prav tako bili Leon Štukelj, France Bučar, Slavko Avsenik, Tone Pavček, Lučka Kajfež Bogataj in Boris Pahor, izrekamo Vladu iskrene čestitke!