V slovo panonskemu mornarju

22. 02. 2021

V 68. letu se je poslovil legendarni srbski glasbenik in kantavtor Đorđe Balašević, ki se nam bo za vedno vtisnil v spomin s svojimi avtorskimi skladbami, kot so Svirajte mi, jesen stiže Dunjo moja, Neki novi klinci, Prva ljubav, Priča o Vasi Ladačkom, Lepa protina kči, Portret života mog in Odlazi cirkus.

V svoji bogati karieri, ki ni obsegala le glasbe, temveč se je posvečal tudi pisanju, igri in režiji, je izdal petnajst albumov, na katerih se prepletajo misli o ljubezni in družbeno-političnih temah. Začetek njegove glasbene poti sega v leto 1977, ko je postal član glasbene skupine Žetva, kasneje pa je ustanovil skupino Rani mraz, ki je leta 1979 zmagala na splitskem festivalu s pesmijo Panonski mornar. S skupino Rani mraz je ustvaril še uspešnice, kot so Priča o Vasi Ladačkom, Život je more in Računajte na nas, kljub temu pa ta žal razpadla že po dveh mesecih.

Balašević je leta 1982 začel samostojno karierno pot, še istega leta izdal album Pub in se podal na jugoslovansko turnejo. Njegov prvi album sestavljajo uspešnice, kot so Boža zvani Pub, Pesma o jednom petlu, Lepa protina kći in Ratnik paorskog srca. Že naslednje leto je sledil drugi album Celovečernji The Kid in nato 003, ki je prav tako prinesel niz uspešnic – Slovenska, Al’ se nekad dobro jelo, Badnje veče, Olivera.

V državah nekdanje Jugoslavije je vrsto let polnil prizorišča, pogosto je nastopal tudi v Sloveniji. Njegov prvi koncert v Ljubljani sega v leto 1979, sledila je vrnitev leta 1994 z nastopom v Hali Tivoli. Nastopil je tudi leta 2008 v Lendavi, v letih 1999 in 2018 na Festivalu Lent v Mariboru in leta 2018 v Centru Stožice. Še posebej blizu mu je bilo Poletno gledališče Križank, kjer je z razprodanima koncertoma nastopil leta 2011 in leta 2017, zadnjič pa je v Ljubljani ob 40. letnici svojega delovanja gostoval leta 2019 v Cankarjevem domu.

V tem težkem trenutku izrekamo iskreno sožalje družini Balašević in se s težkim srcem poslavljamo od ene izmed legend jugoslovanske pop scene.

Vir: rtvslo.si