V slovo maestru Enniju Morriconeju (1928-2020)

07. 07. 2020

S spoštovanjem in hvaležnostjo se poklanjamo izjemnemu skladatelju, aranžerju in dirigentu Enniju Morriconeju, rojenemu leta 1928. Veliki maestro je na glasbeno pot stopil v štiridesetih letih prejšnjega stoletja kot trobentač v jazzovskih zasedbah, v zavest množic pa se je zapisal z glasbo za vesterne Sergia Leoneja. Poleg več kot 100 orkestrskih, vokalno-instrumentalnih in komornih del je ustvaril glasbo za več kot 500 filmov. Za dosežke v filmski glasbi je prejel vrsto nagrad, med drugim dva zlata globusa, nagrado grammy in evropsko filmsko nagrado, oskarja za življenjsko delo in oskarja za najboljšo izvirno filmsko podlago v filmu Podlih osem.

Med njegove najslavnejše stvaritve tako zagotovo sodi glasba za trilogijo Leonejevih vesternov, ki vključuje filme Za prgišče dolarjev, Za dolar več ter Dobri, umazani, zli. V svoji večdesetletni karieri je sodeloval s številnimi velikimi režiserji, kot so Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Pedro Almodovar, Brian De Palma, Roman Polanski in Oliver Stone. S skladateljskimi imeni Henry Mancini, Andrew Lloyd Webber, Vangelis in Philip Glass nedvomno spada med najpomembnejše ustvarjalce glasbe za filme. Prav tako je skladal glasbo za izvajalce, kot so Paul Anka, Mina, Milva, Zucchero in Andrea Bocelli.

Ennio Marricone je pisal glasbo za številne filmske žanre, od vesternov, kriminalk, srhljivk do dram, romantičnih dram ter komedij. Znan je po spretni uporabi najrazličnejših glasbenih virov, kot so ljudski napevi, zabavne melodije, sakralna in klasična glasba, ki jih je pretvoril v dramatično zvočno spremljavo filmskega dogajanja. Njegova glasba vse od nekoč in do danes navdihuje glasbenike, pa naj gre za popularno, rock, metal, hiphop ali elekronsko glasbo.

Pri nas je leta 2008 na 56. Ljubljana Festivalu gostoval z orkestrom iz Rima. Na koncertnem večeru z naslovom Morricone, kjer je orkester ravno v Ljubljani prvič nastopil zunaj Italije, so izvedli novo kantato svetovno znanega skladatelja filmske glasbe. Stvaritve velikega maestra spremljajo repertoar Festivala Ljubljana že od leta 1997, s svojo edinstveno monumentalno vrednostjo pa nas bodo nedvomno bogatile tudi v prihodnje.