V Ljubljano se vrača kralj svetovnih odrov

04. 05. 2021

Legendarni španski tenorist Plácido Domingo 8. julija ponovno stopa na festivalski oder. Po koncertnem večeru na 67. Ljubljana Festivalu, kjer je z izvedbo Verdijevega Rekviema blestel kot dirigent, nam bo tokrat postregel z repertoarjem opernih arij za baritonske vloge ter zarzuele.

Glasbenik, za katerim je veličastna pevska kariera, je letos praznoval 80. rojstni dan. Ponaša se z izjemnim dosežkom upodobitve več kot 150 vlog, kar ni uspelo še nobenemu drugemu opernemu pevcu. Zaslovel je v vlogah Cavaradossija (G. Puccini: Tosca), Hoffmanna (J. Offenbach: Hoffmanove pripovedke), Don Joséja (G. Bizet: Carmen), Cania (R. Leoncavallo: Glumači) in velja za najboljšega Otella(G. Verdi: Otello) svoje generacije. V zadnjem desetletju se posveča tudi vlogam iz repertoarja za bariton, zlasti Verdijevim delom, kot so Simon Boccanegra, Dva Foscarija, La Traviata, Nabucco, Trubadur, Ernani.

Kot dolgoletni član zasedbe Trije tenorji je skupaj z Lucianom Pavarottijem in Joséjem Carrerasom približal operno glasbo množicam po svetu, preizkusil pa se je tudi v popularni glasbi. Med drugim je z ameriškim pevcem Johnom Denverjem posnel album Perhaps Love; prodali so ga v milijonski nakladi. Domingova pestra poklicna pot pa presega zgolj pevske vode. Že v 70. letih prejšnjega stoletja se je prvič preizkusil v vlogi dirigenta, od takrat pa je vodil več kot 500 opernih nastopov in koncertov z nekaterimi najboljšimi orkestri. Prav tako je bil od leta 1996 do 2011 umetniški vodja Nacionalne opere v Washingtonu, kamor je privabil nova, tedaj še vzhajajoča umetniška imena, kot je danes vsem poznana operna diva Ana Netrebko. Leta 2000 je postal še umetniški vodja Opere v Los Angelesu, tri leta kasneje pa generalni direktor tako washingtonske kot losangeleške opere.

Nastopil je v številnih opernih filmih, med njimi sta bila La Traviata in Otello v režiji priznanega italijanskega režiserja Franca Zeffirellija, v katerih je pevec odigral glavni vlogi, nominirana za nagrado oskar. Domingo je navdihnil tudi like v priljubljenih serijah – v otroški oddaji Sezamova ulica je bila po njem poimenovana lutka Placido Flamingo, leta 2007 pa je nastopil v epizodi animirane serije Simpsonovi, v kateri Homer Simpson postane uspešen operni pevec, po svojem nastopu pa se sreča prav z Domingom.

Vrhunski umetnik si je v karieri prizadeval utreti pot tudi številnim mladim, še neuveljavljenim umetnikom. Leta 1993 je ustanovil mednarodno pevsko tekmovanje Operalia, na katerem so nagrade osvojili vrhunski operni pevci, kot so Joseph Calleja, José Cura, Erwin Schrott, Joyce DiDonato, Sonja Jončeva in številni drugi, ki jim je zmaga na tekmovanju omogočila preboj v svetu opere.

Za svoje delo je prejel številne častne doktorate, priznanja, grammyje, leta 2020 je v Salzburgu tudi dobil avstrijsko glasbeno nagrado za življenjsko delo.

Na 69. Ljubljana Festivalu se mu bosta pridružili nova operna zvezda Saioa Hernández, ki je zaslovela po lanskem debiju v milanski Scali, in nekdanja članica dunajske Državne opere Sabina Cvilak, ki ji je ameriški debi leta 2007 v washingtonski operi omogočil prav Domingo, sledili pa so nastopi v priznanih opernih hišah po svetu. Operne zvezde bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom španskega dirigenta Jordija Bernàcerja, ki s slavnim pevcem sodeluje že od leta 2012, svoje znanje pa je med drugim izpopolnjeval kot asistent Zubina Mehte, sira Andrewa Davisa, Valerija Gergijeva, Lorina Maazela in drugih.

Vstopnice za koncert so že na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, Petrolovih bencinskih servisih, prodajnih mestih Eventim in pri blagajni Križank, ki je s ponedeljkom, 3. maja, ponovno odprla svoja vrata.