V Ljubljano prihaja igralec, režiser in glasbenik Rade Šerbedžija

29. 03. 2024

V petek, 28. junija, se nam v Poletnem gledališču Križank obeta nepozaben koncert zimzelenih pesmi in šansonov. Rade Šerbedžija, ki pravi, da glasba in pesmi v njem živijo, odkar pomni, je s skupino Zapadni kolodvor že večkrat navdušil slovensko občinstvo. Tokrat bo na 72. Ljubljana Festivalu predstavil širok nabor del iz svojega glasbenega opusa, ki ga ustvarja že vse od leta 1974. Njegove pesmi govorijo o ljubezni, prijateljstvu in čustvovanju ali v besedah umetnika: »Glasba je močna. Kadar je prava in vznesena, deluje kot opij za ljudi.«

Glasbeniku in skupini, ki jo sestavljajo Antun Stašić, Mario Igrec Purić, Marjan Krajna, Dario Hleb in Borna Sercar, se bodo pridružili izjemno nadarjeni in vsestransko izobraženi glasbeniki, ki so na kulturnem področju pustili velik pečat. Med njimi so pianist, skladatelj, aranžer, producent in pedagog Vasil Hadžimanov, kitarist, skladatelj, improvizator in pedagog Miroslav Tadić ter violinistka, pevka, skladateljica in pesnica Yvette Holzwarth. Kot gost bo nastopil Damir Urban, nekdanji član skupine Laufer, ki je od leta 1996 samostojen izvajalec in eden ključnih glasbenikov sodobnega rocka v naši regiji.

Kot zanimivost pa velja omeniti, da je umetnik že nekaj časa tudi imetnik slovenskega državljanstva, ki je bilo s postopkom izredne naturalizacije dodeljeno nekaterim eminentnim umetnikom, športnikom in predstavnikom zdravstva. Slovensko državljanstvo lahko z omenjenim postopkom pridobijo osebe, ki pomembno prispevajo na znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih in podobnih področjih, med prejemniki so tudi režiserka Ivana Đilas, atletinja Merlene Ottey, ameriški košarkar Anthony Randolph in njegova rojakinja Shante Evans.