Umrl je hrvaški dirigent Nikša Bareza

20. 01. 2022

Poslovil se je Nikša Bareza, eden največjih hrvaških dirigentov, ki je redno gostoval v številnih evropskih glasbenih hišah in na koncertnih odrih, kot šef dirigent pa je dve desetletji vodil Simfonični orkester Hrvaškega radia in televizije. Leta 2014 je na 62. Ljubljana Festivalu vodil uprizoritev Wagnerjevega Lohengrina z gostovanjem zagrebške Opere HNK, kjer so v glavnih vlogah nastopili Hugo Mallet, Adela Golac Rilović, Joachim Goltz, Luciano Batinić in Ozren Bilušić.

Po diplomi na Akademiji za glasbo v Zagrebu se je Nikša Bareza izpopolnjeval pri Milanu Sachsu, Hermannu Scherchenu in Herbertu von Karajanu. Sledila so leta sodelovanja z velikimi dirigentskimi imeni, kot so Lovro Matačić, Ferdinando Leitner, Otmar Sultner in Nikolaus Harnoncourt. Iz sodelovanj s skladatelji 20. stoletja, kot so Benjamin Britten, Carl Orff in Dmitri Šostakovič, se je poglobil študij sodobne glasbe. Najprej je deloval kot dirigent in ravnatelj zagrebške Opere, kasneje pa med drugim dirigiral opernim orkestrom v Zürichu, Sankt Peterburgu in Gradcu, kjer so ga angažirali kot šefa dirigenta tamkajšnje Filharmonije. Pred tem je kot šef dirigent dve desetletji vodil Simfonični orkester Hrvaškega radia in televizije.

Redno je gostoval v vodilnih evropskih opernih hišah (v Parizu, na Dunaju, v Berlinu, Münchnu, Frankfurtu, Dresdnu, Leipzigu, Pragi, Bologni, Firencah, Parmi in Oslu)  in na številnih koncertnih odrih po svetu (v Salzburgu, Münchnu, Frankfurtu na Majni, Düsseldorfu, Rotterdamu in Milanu). Med letoma 2001 in 2007 je bil šef dirigent Opere in Filharmonije Roberta Schumanna v Chemnitzu, nekaj sezon pa je tam deloval tudi kot glasbeni ravnatelj. Sodeloval je tudi na festivalih, kot so Dunajski slavnostni tedni, Štajerska jesen, Dubrovniške poletne igre in Splitsko poletje. Za svoje delo je prejel številne pohvale in nagrade, med drugim leta 2014 nagrado Lovro pl. Matačić za življenjsko delo.

Za dirigentskim pultom pa je nazadnje stal oktobra lani, ko je dirigiral na koncertu ob 100. obletnici zagrebške glasbene akademije.

Vir fotografije: opera-online.com