Umik maestra Daniela Barenboima

09. 01. 2023

V Argentini rojeni umetnik, ki velja za eno največjih živečih avtoritet v klasični glasbi, je kariero začel z mednarodnimi pianističnimi nastopi pri desetih letih. Pozneje je postal še eden vodilnih svetovnih dirigentov. Dodaten sloves si je ustvaril kot soustanovitelj fundacije in Orkestra Zahodno-vzhodni divan za spodbujanje sodelovanja med mladimi glasbeniki iz Izraela in arabskih držav. Z njim je lani na dveh večerih prvič nastopil tudi na jubilejnem 70. Ljubljana Festivalu in požel stoječe ovacije. Od leta 1992 je bil generalni glasbeni direktor Berlinske državne opere ter med drugim ustanovil Akademijo Barenboim-Said, ki usposablja nadarjene glasbenike predvsem z Bližnjega vzhoda in iz Severne Afrike za poklicno kariero.

Veliki maestro je na družbenih omrežjih sporočil, da se zaradi bolezni umika z dirigentskega podija, zato se mu ob tej priložnosti zahvaljujemo za vsa glasbena doživetja in nauke ter mu želimo predvsem uspešno in hitro okrevanje.

V preteklem tednu je v Berlinski filharmoniji nastopil na treh koncertih večerih skupaj z Berlinskimi filharmoniki in najbolj spoštovano pianistko stoletja, s katero ga veže dolgoletno prijateljstvo, Martho Argerich. Legendarna umetnica je pri nas nazadnje gostovala na 69. Ljubljana Festivalu, kjer je skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije in maestrom Charlesom Dutoitom briljirala v izvedbi Koncerta za klavir in orkester št. 3 Sergeja Prokofjeva.

Posnetek koncerta bo na voljo na sledeči povezavi: https://www.digitalconcerthall.com/en/concert/54498.