Udeležili smo se EFA Arts Festival Summita na Usedomu

24. 05. 2024

Od 12. do 15. maja je na nemškem otoku Usedom potekalo vsakoletno srečanje članov Evropskega združenja festivalov (EFA) Arts Festival Summit, ki se ga je udeležil tudi del ekipe Festivala Ljubljana. Tokratni gostitelj je bil Usedomer Musikfestival (Usedom Music Festival).

Udeležili smo se različnih delavnic na temo organizacije festivalov z namenom zastavitve smernic za prihodnost. Vodili so jih številni vodilni organizatorji festivalov in drugih kulturnih prireditev, med drugimi je bila moderatorka Nele Hertling, ki velja za prvo damo nemškega svobodnega gledališča in podpornico inovativne umetnosti.

Prav tako smo imeli čast prisluhniti nekdanjemu poljskemu predsedniku in Nobelovemu nagrajencu za mir Lechu Wałęsi, ki sta se mu za okroglo mizo poleg Nele Hertling pridružila še Šahidul Alam in Rūta Prusevičienė. Večer smo končali z izvrstnim koncertom Baltic Sea Philharmonic (Filharmoničnega orkestra Baltskega morja) pod taktirko Kristjana Järvija, ki je ljubljansko občinstvo navdušil na 69. Ljubljana Festivalu leta 2021.

Srečanje smo naslednji dan sklenili z obiskom poljskega dela otoka, kjer sta potekala zaključna prireditev in koncert.

Festival Ljubljana je član Evropskega združenja festivalov že od leta 1977 in veseli nas, da lahko kot člani zveze na letnih srečanjih navezujemo stike z drugimi evropskimi festivali, s katerimi si izmenjujemo znanje in izkušnje ter skupaj prispevamo k oblikovanju kulturne politike Evropske unije.

Utrinke s srečanja si lahko ogledate spodaj: