SNG Opera in balet ter Drama Ljubljana od doma

03. 12. 2020

Tudi SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Drama Ljubljana sta za ljubitelje uprizarjajočih umetnosti pripravili pester spletni program, v katerem boste lahko uživali kar od doma.

Opera in balet Ljubljana je s pevci in plesalci v manjših skupinah pripravila enajst krajših glasbenih ter plesnih točk – glasbeno scenskih miniatur, kot so jih poimenovali. Premierno jih bodo na svojem Youtube profilu predstavili danes, 3. decembra, ob 19.30 na Ta veseli dan kulture, ko obeležujemo rojstvo našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna. Vabljeni k ogledu.

Snemanje miniatur so dokumentirali tudi z drugega zornega kota in prikazali dogajanje v zaodrju. Ogledali si boste lahko, kako so potekale priprave in vaje, utrinke s snemanja in vtise pevcev ter plesalcev o njihovih točkah.

Marko Hribernik, umetniški vodja opere, je napovedal še nov niz miniatur, ki bo občinstvu na ogled v času božično-novoletnih praznikov. Tudi te točke bodo dinamične in žanrsko raznolike, da bodo zadostili različnim glasbenim okusom.

Drama Ljubljana pa je v okviru programske platforme »Drama od doma« 2020/21 pripravila izbor arhivskih posnetkov uprizoritev predstav, ki bodo na voljo vsako prvo in tretjo nedeljo do konca januarja. V nedeljo, 6. decembra, bo prav tako ob 20.00 na sporedu Antigona v režiji Eduarda Milerja in z odlično igralsko zasedbo, ki jo sestavljajo Nina Ivanišin, Jurij Zrnec, Iva Babić, Nik Škrlec, Saša Pavček, Vanja Plut in Damir Avdić. Sledile bodo še predstave Jugoslavija, moja dežela, Edvard drugi in V agoniji.

Nocoj, na Ta veseli dan kulture, pa si lahko ob 20.00 ogledate uprizoritev burleske Ko sem bil mrtev iz leta 2010 v režiji Diega de Bree z Alojzom Svetejem, Janezom Škofom, Jernejem Šugmanom, Borisom Mihaljem in Jožetom Šalejem v glavnih vlogah.

S člani igralskega ansambla je Drama začela tudi z ustvarjanjem zbirke literarnih branj. V prvi vrsti je posvečena starejšim in vsem drugim ranljivim skupinam, za katere je družabno preživljanje prostega časa in udejstvovanje v vsakdanjem življenju postalo najbolj oteženo. Posnetki so dostopni tukaj.

Vir: opera.si, drama.si