Skladba UNVEILED Vita Žuraja na tribuni Rostrum uvrščena med priporočena dela

09. 06. 2022

Med 31. majem in 3. junijem je potekala že 68. Mednarodna tribuna skladateljev Rostrum, tokrat v Palermu. Tribuna si prizadeva za promocijo sodobne klasične glasbe z izmenjavo izvedb sodobnih del med različnimi radijskimi organizacijami. Dela, ki so bila izbrana na lanskem srečanju so prejela 600 predvajanj s strani sodelujočih radiev in podružnic Evropske radiodifuzne zveze (EBU).

Na letošnjem Rostrumu se je zbralo 23 predstavnikov nacionalnih radiev. Ti so predstavili 41 skladb, ki so nastale v zadnjih petih letih, med katerimi so nato izbrali in priporočili najbolj izstopajoča dela v dveh kategorijah – »splošni« in »skladatelji, mlajši od 30 let«.

V splošni kategoriji je kot najbolj izjemno bilo izbrano delo Between Trees (2021) norveške skladateljice Kristine Tjøgersen. Med druga priporočena dela pa se je uvrstil tudi posnetek premierne izvedbe koncerta za violončelo in orkester, UNVEILED, Vita Žuraja z lanskega zaključka 69. Ljubljana Festivala. Delu smo prisluhnili v interpretaciji Simfoničnega orkestra Radia ORF iz Dunaja pod taktirko dirigenta Kerema Hasana, kot solist pa je nastopil violončelist Jean-Guihen Queyras.

Veseli nas, da lahko tudi z našim poletnim festivalom sodelujemo pri promociji novih del v glasbi in jim omogočimo vstop v svet. Ob prejemu priznanja Vitu Žuraju izrekamo iskrene čestitke!