Sir Simon Rattle postal šef dirigent Simfoničnega orkestra in zbora Bavarskega radia

18. 01. 2021

Svetovno priznani britanski dirigent sir Simon Rattle je postal nov šef dirigent Simfoničnega orkestra in zbora Bavarskega radia, začel bo s sezono 2023/ 2024. Sir Simon, trenutno glasbeni direktor Londonskega simfoničnega orkestra, ki je pri nas nastopil že večkrat, je pred tem vodil tudi Simfonični orkester mesta Birmingham in Berlinske filharmonike in je splošno uveljavljen kot eden najbolj pronicljivih dirigentov našega časa. Celotno kariero se je zavzemal za odprtost, obuditev in preporod v svetu klasične glasbe.

Z Zborom Bavarskega radia je prvič sodeloval leta 2010 ob izvedbi Schumannovega dela Raj in Peri, op. 50. Od takrat so se zvrstili številni skupni projekti, med drugim Wagnerjevi operi Rensko zlato in Valkira ter Mahlerjeva Pesem o zemlji, in vsi poželi številne pohvale ter bili kasneje tudi izdani pri založbi BR-Klassik. Simfonični orkester Bavarskega radia in dirigent sta razvila skupen glasbeni pristop do nastopov, ki obsegajo pester izbor del od Rameauja do Haydna ter od Mozarta do Ligetija.

Marca letos bo sir Simon dirigiral dvema koncertoma Simfoničnega orkestra Bavarskega radia, ki bosta vključevala svetovno premiero dela Ondřeja Adámka in skladbe Georga Friedricha Haasa, Henryja Purcella, Josepha Haydna, Johannesa Brahmsa, Igorja Stravinskega in Olivierja Messiaena.

Leta 2012 je sir Simon Rattle z Dunajskimi filharmoniki nastopil tudi na jubilejnem 60. Ljubljana Festivalu, Simfonični orkester in zbor Bavarskega radia pa na 66. Ljubljana Festivalu.

Ob imenovanju na novo funkcijo mu iskreno čestitamo!

Vir: br-so.com