Sir Antonio Pappano prejel prestižno nagrado olivier

19. 04. 2024

Nagrade olivier veljajo za najvišja priznanja v gledališču v Veliki Britaniji. Sir Antonio Pappano jo je prejel za izjemne dosežke v operi za vlogo glasbenega direktorja Royal Opera House (Kraljeve operne hiše v Londonu). Podelitev nagrad je potekala 14. aprila v dvorani Royal Albert Hall v Londonu.

Antonio Pappano velja za vrhunskega izvajalca simfonične in operne glasbe, ki je v preteklosti deloval v Oslu, Bruslju, Bayreuthu, Rimu in drugje. Glasbeni direktor Royal Opera House (Kraljeve operne hiše v Londonu) je že zadnjih 22 let. Izobraževal se je kot pianist, repetitor in dirigent v številnih najpomembnejših opernih hišah Evrope in Severne Amerike, vključno na festivalu v Bayreuthu kot glasbeni asistent Danielu Barenboimu. Ta je leta 2022 nastopil na jubilejnem 70. Ljubljana Festivalu, ko je dirigiral West-Eastern Divan Orchestra (Orkestru Zahodno-vzhodni divan) in pianistu Lang Langu.

Nastopil je kot gostujoči dirigent s številnimi najprestižnejšimi svetovnimi orkestri, vključno z Berliner in Wiener Philharmoniker ter New York Philharmonic (Berlinskimi, Dunajskimi in Newyorškimi filharmoniki), Concertgebouworkest (Kraljevim orkestrom Concertgebouw), Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks (Simfoničnim orkestrom Bavarskega radia), Gewandhausorchester Leipzig (Gewandhaus orkester Lepizig) in mnogimi drugimi. Pappano je od leta 1995 ekskluzivni snemalec založbe Warner Classics (prej EMI Classics). Za svoje zasluge na področju glasbe je prejel naziv vitez britanskega imperija, leta 2015 pa je bil imenovan za stotega prejemnika zlate medalje Kraljeve filharmonične družbe.

Sir Antonio Pappano je od septembra 2023 glavni dirigent London Symphony Orchestra (Londonskega simfoničnega orkestra), septembra 2024 pa bo uradno postal šef dirigent. Z orkestrom je prvič sodeloval leta 1996 v Abbey Road Studios pri snemanju opere La rondine Giacoma Puccinija, od tedaj redno sodelujejo. Skupaj bodo nastopili tudi na letošnjem 72. Ljubljana Festivalu, ko se bodo v Cankarjevem domu predstavili na koncertnih večerih 28. in 29. avgusta.

Na prvem koncertu bomo prisluhnili skladbama Koncert za violino in orkester v h-molu, op. 61, Edwarda Elgarja, ki velja za enega najzahtevnejših v repertoarju, in Simfonija št. 1 v D-duru, »Titan«, Gustava Mahlerja. Njegov opus je danes pomemben za vsakega velikega dirigenta in orkester. Kot solistka bo nastopila violinistka Vilde Frang, ki je leta 2012 debitirala z Dunajskimi filharmoniki. Kritike pa je navdušila s svojimi posnetki svetovno znanih skladateljev, kot so Sergej Prokofjev, Jean Sibelius, Erich Wolfgang Korngold, Benjamin Britten, Carl Nielsen in drugi.

Drugi večer bo začela Uvertura Rimski karneval Hectorja Berlioza, ki je s svojim inovativnim pristopom do orkestracije in programsko zasnovanimi deli močno vplival na razvoj glasbe. Sledil bo Koncert za klavir in orkester št. 1 Frédérica Chopina, na katerem bo solist Bruce Liu, zmagovalec zadnjega Chopinovega tekmovanja v Varšavi leta 2021. V drugem delu pa bomo prisluhnili redko izvajanim in nadvse priljubljenim Planetom Gustava Holsta. Orkestru se bo pridružil tudi Kaunas State Choir (Državni zbor iz Kaunasa), ki je nastopil na festivalskem odru že lani.