ŠESTI KONCERT CIKLA FESTIVAL ONLINE

06. 05. 2020

Festival Ljubljana bo po petih uspešnih četrtkovih spletnih koncertih tokrat v sklopu cikla Festival online premierno predvajal koncert mandolinista Avija Avitala s 67. Ljubljana Festivala, ki je v Narodni galeriji s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije navdušil občinstvo. Na sporedu bo v četrtek, 7. maja, ob 20. uri. Zdravje je na prvem mestu, zato ostanimo doma! 

Avi Avital je sijajen izraelski glasbenik, ki navdušuje množice po vsem svetu. Mandolino, na katero igra, je izraelski lutnjar Arik Kerman izdelal posebej zanj. Pravi, da igranje mandoline glasbeniku omogoča posebno ustvarjalno svobodo, sam je začel že pri osmih. Leta 2007 je zmagal na prestižnem tekmovanju Aviv kot prvi igralec na mandolino v zgodovini, prav tako je prvi solist na mandolini, ki je bil nominiran za nagrado grammy na področju klasične glasbe. Zanj so napisali več kot sto sodobnih skladb, od tega je 15 koncertnih, avtorji so med drugim Anna Clyne, Avner Dorman in Giovanny Sollima. Za družbo Deutsche Grammophon je posnel štiri albume, za album Vivaldi iz leta 2015 pa je prejel tudi nagrado ECHO Klassik. Avi Avital je v karieri sodeloval s številnimi svetovnimi orkestri, kot so Nemški simfonični orkester iz Berlina, Simfonični orkester BBC, Simfonični orkester Yomiuri Nippon, Simfonični orkester iz Čikaga ter številni drugi, pod taktirko dirigentov, kot so Jonathan Cohen, Zubin Mehta, Kent Nagano, Giovanni Antonini, Osmo Vänskä, Ton Koopman. Je reden gost večjih festivalov, kot so Aspen, Salzburg, Tanglewood, Ravena, MISA Shanghai, leta 2017 je bil tudi portretni umetnik na glasbenem festivalu Schleswig-Holstein. 

Na koncertu Spoj strun lanskega 67. Ljubljana Festivala je občinstvo navdušil s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije in napolnil dvorano Narodne galerije. Združil se je zvok mandoline z godalci in zazvenela so dela Vivaldija, Bacha, Bartoka, Čajkovskega in Tsintsadzeja. Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je bil ustanovljen leta 1993, sestavljajo pa ga člani Orkestra Slovenske filharmonije. V sedemindvajsetih letih delovanja je ansambel odigral več kot 500 koncertov doma in v tujini, sodeloval je z mednarodno priznanimi slovenskimi glasbenicami, flavtistko Ireno Grafenauer in pianistko Dubravko Tomšič Srebotnjak, gostil pa je tudi priznana tuja imena. Za uspešno delovanje je prejel številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada in plaketo Mesta Ljubljana. 

Vljudno vabljeni k spremljanju koncerta, ki bo premierno na sporedu 7. maja, ob 20. uri na facebook profilu Festivala Ljubljana https://www.facebook.com/LjubljanaFestival/.